Vive Le Voyage

Bezoek Durbuy, een historisch stadje in de Belgische Ardennen

Kasteel van Durbuy

Mijn favoriete bestemming voor een lang weekend weg? De Belgische Ardennen! Binnen een paar uurtjes rijden ervaar je het echte buitenland gevoel dankzij het heuvelachtige gebied, de dichte bossen en pittoreske dorpjes. Dat één van die dorpjes Durbuy is, is een vergissing. Het kleine Durbuy is namelijk een stad en volgens de locals ook nog eens de kleinste stad ter wereld. Maar het kleine Durbuy heeft ontzettend veel te bieden. Wat dat precies is, deel ik vandaag graag met je.

Weekend weg naar Durbuy

Oké, Durbuy is dus klein. Heel klein. Toch is het stadje ideaal voor een lang weekend weg. Ondanks de grootte van het stadje is het namelijk een ware toeristische trekpleister. Het ligt namelijk aan de rivier de Ourthe en is daarmee een ware hotspot voor kajakliefhebbers. Ook het middeleeuwse centrum, de knusse restaurantjes, het natuurschoon in de omgeving én het grote aanbod outdoor activiteiten maken het een populaire vakantiebestemming.

Historische stadskern Durbuy

De historische stadskern in Durbuy is een goede plek voor een wandeling

Historische stadskern

Mocht je Durbuy willen bezoeken zorg er dan zeker voor dat je even kunt verdwalen tussen de eeuwen oude steegjes. De pittoreske straatjes en gebouwen in het stadje stammen namelijk uit de middeleeuwen en zijn zeer goed onderhouden. Het meest opvallende monument is het kasteel van de graven van Ursel, wat duidelijk boven het stadje uitsteekt. Helaas is het kasteel privébezit en daarmee gesloten voor publiek. Ook niet te missen is het klooster des Récollets, waar je tegenwoordig kunt overnachten. Tenslotte is de graanhal met zijn bijzondere gevel een goede afsluiter voor je wandeling.

Tip: sluit je wandeling af met een lunch bij La Vieille Demeure, waar je heerlijk kunt lunchen in een historisch pand!

Outdoor paradijs

Tijdens mijn bezoekjes aan de Ardennen moet en zal er een kajaktocht op het programma staan, dat mag gewoon niet ontbreken. Kanoën, kajakken of raften kan prima in de omgeving van Durbuy. De Ourthe is niet bepaald thrillseeking te noemen, maar onderweg kom je wel kleine stroomversnellingen en afdalingen tegen. Let op het kajakken in de zomermaanden. Het water is rond deze tijd soms niet hoog genoeg om te bevaren. Een goed alternatief is het stuwmeer van Nisramont. Ook mountainbikeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Durbuy. Vanuit het stadje kunnen er vele routes gereden worden met diverse moeilijkheidsniveaus. Een grote aanbieder voor andere outdoor activiteiten is Adventure Valley, waar onder andere speleo, een challenge park en ziplinen op het menu staan.

Kajakken Stuwmeer nabij Durbuy

Het stuwmeer van Nisramont

Verdwalen voor gevorderden

Sluit je weekend in de Ardennen af met een bezoek aan het Labyrint van Barvaux, net buiten Durbuy. Dit is een enorm doolhof in een maisveld met diverse wandelroutes. Onderweg voer je opdrachten uit en los je raadsels op, om zo in het hart van het labyrint te eindigen. Ieder jaar werkt het labyrint met een ander thema en worden er shows met acteurs uitgevoerd. Ondanks de kaart kun je er makkelijk verdwalen, hoe oud je ook bent.

Tip: Ga je net als ik met een grote groep vrienden naar Durbuy? Reserveer je accommodatie, restaurant en activiteiten dan ruim van te voren!

Ik heb een passie voor reizen en een eeuwige liefde voor Zeeland. Als afgestudeerde NHTV’er houd ik mij graag bezig met het schrijven over schitterende bestemmingen. Ik ben gek op water en wil dan ook altijd dicht bij zee zijn. Zwemmen, snorkelen en surfen zijn dan ook een absolute must tijdens mijn reizen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.