Vive Le Voyage

Chitwan en Balthali in Nepal

In 2007 ging ik voor het eerst op reis buiten Europa. Ik ontdekte Nepal al google-end naar een match voor vrijwilligerswerk en fysiotherapie. Nadat ik een stichting vond met een concreet en betaalbaar programma werd de reis vlot geboekt. De periode in Nepal werd onvergetelijk en een tweede bezoek onvermijdelijk. In 2013 vertrok ik voor de tweede keer, deze keer met manlief. En Nepal veroverde opnieuw mijn hart. Naast de drukte van Kathmandu, de ontspannen sfeer van Pokhara en de prachtige zonsondergang in de Annapurna, sprongen er twee plekken voor mij uit: Chitwan en Balthali.

Chitwan

Chitwan ligt ten zuidwesten van Kathmandu in de Terai. Naast de prachtige (en opvallend ‘platte’) natuur leven er prachtige dieren; o.a. krokodillen, neushoorns, zwijnen, een enkele tijger. Chitwan is niet voor niets een hotspot in Nepal; de dieren zijn wat mij betreft DE reden om er naar toe te gaan. Er zijn een aantal activiteiten die veel aangeboden worden in Chitwan. Hierbij twee favorieten. Ten eerste de olifanten. In het ‘elephant breeding centre’ kun je olifanten bekijken. Met een beetje geluk is er ook een olifantje dat je nieuwsgierig komt bekijken en dat je kunt aaien. Ik kwam tot de ontdekking dat olifanten daadwerkelijk een dikke huid hebben J. Dit kun je ook ervaren tijdens het wassen van een olifant. Als je deze beide activiteiten doet, kun je de olifanten safari met een gerust hart overslaan…

Chitwan

Chitwan NP

Ten tweede is ‘early bird watching’ een heerlijke, ontspannende activiteit. Nepal is hectiek. En hoewel die hectiek afneemt wanneer je de stad verlaat en de natuur opzoekt, was het turen naar vogels vanuit een uitgeholde boomstam op een rivier voor mij het ultieme rustmoment. En dat terwijl het 06.00 was en we van de 9 verschillende soorten ijsvogels er maar 3 hebben gespot.

Chitwan Nepal

Balthali

Een minder voor de hand liggende plek om te bezoeken is Balthali. Het ligt in de Kathmandu Vallei en is te bereiken door met de bus of taxi naar Khopasi te reizen en van daar uit verder te wandelen of, (in ons geval) opgehaald worden door medewerkers van het Balthali Village Resort. Balthali is een puur stukje Nepal. We hebben samen met een gids een prachtige wandeling gemaakt door het dorp. Onderweg zagen we rode kleihuisjes, kletsten we met vrolijke kinderen en kregen een indruk van het leven van de lokale Nepali. Hoewel het dorpje niet hoog ligt, was het uitzicht fantastisch. Prachtige heuvels en rijstvelden waar je maar keek. Het Balthali Village Resort is de enige plek waar je kunt verblijven in Balthali, maar dat is geen straf. Het terras waar het heerlijke ontbijtbuffet wordt geserveerd is een mooie plek om je dag te starten. Kortom, Balthali is een prachtige plek om te wandelen en kennis te maken met het Nepalese platteland. Go there!

Balthali Nepal

Nepal Balthali

Deze gastblog is geschreven door Corine Knulst-Verlaan. Corine heeft in 2007 drie maanden vrijwilligerswerk gedaan in Nepal. In 2013 bezocht ze het prachtige land met haar man. 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.