Vive Le Voyage

10 x tips om met je elektrische auto op vakantie te gaan

De vakantietijd komt eraan, en aangezien dit jaar de zomervakantie anders is dan alle andere jaren hebben we 10 tips voor je om eens anders dan anders op vakantie te gaan. Dus ga op vakantie met je elektrische auto en maak een duurzame roadtrip.

1. Voorbereiding

Met een elektrische auto op vakantie is net anders dan andere jaren en dat merk je met name in de voorbereiding. Want doordat een elektrische auto op een accu loopt, is het belangrijk dat je voorkomt dat je een lege accu hebt. Waarom? Nou als de accu leeg is, dan is er geen alternatief. De gemiddelde elektrische auto moet na zo’n 200 kilometer opladen om verder te kunnen. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding van de vakantie met de elektrische auto?

  • Check je actieradius

Om je vakantie te plannen is het essentieel om te weten hoe ver jouw elektrisch auto kan voordat de accu leeg is. Je kunt je exacte actieradius vinden in de informatie van de boordcomputer van je elektrische auto of je kunt online een algemene indicatie vinden en die aanhouden.

  • Bandenspanning

Met de juiste bandenspanning voor vertrek, zorg je dat de auto minder frictie heeft met het wegdek en dus minder weerstand. Hierdoor gaat je accu langer mee tijdens de reis en optimaliseer je de actieradius.

  • Download de juiste apps

Je telefoon staat waarschijnlijk al vol met reisapps. Voor een vakantie met je elektrische auto, zijn er een paar die niet te missen zijn: de Chargemap App voor alle laadpalen in Europa, de Google Translate app om lokale teksten op laadpalen real-time te vertalen in het Nederlands én de ANWB onderweg app. 

  • Plan je route

In iedere elektrische auto zit een navigatiesysteem of er is een app om te navigeren naar een oplaadpunt. Op basis van eigen ervaring is het belangrijk om zelf ook je route te plannen en te bekijken waar je een tussenstop kunt maken om op te laden of waar een snellader langs je route is. In theorie hoeft dit niet natuurlijk, echter soms stuurt een navigatiesysteem je naar een locatie om op te laden dat op een bedrijventerrein ligt dat ‘s avonds en in het weekend afgesloten is. Zorg daarom voor een back-up plan.

2. Maak de stops de moeite waard

Geniet van de reis, maak plezier tijdens de trip en dan merk je dat die tussenstops waarbij je elektrische auto aan het opladen is voorbij vliegen. Oftewel tijdens deze vakantie eet je niet dat kleffe broodje op de achterbank als lunch onderweg naar de vakantiebestemming…nee, je maakt een tussenstop op een leuke plek waar je even lekker ontbijt met een vers broodje en een goede kop koffie of even lekker geniet van een verse salade tijdens de lunch en een klein frans gebakje als toetje bij je lunch.
Andere tips voor activiteiten tijdens de laadstop zijn: een spelletje spelen, een picknick of een wandeling maken. Kortom door ervoor te zorgen dat de tussenstops niet alleen maar gefocust zijn op het opladen van je elektrische auto, maak je ze direct een stuk leuker. Je zou het bijna mindful gaan noemen.

3. Voorkom gemekker met de juiste stekker

In Europa kun je erop rekenen dat je met een Mennekes-stekker (Type 2) overal op kunt laden. Want de Europese Commissie heeft deze stekker aangewezen als standaard voor het opladen van elektrische auto’s. Het grote voordeel is dat er met deze stekker zowel in 1-fase (wat uit het stopcontact bij je thuis komt) als 3-fase (krachtstroom) geladen kan worden. Maar als je de mogelijkheid hebt, neem dan voor de zekerheid het 230V-laadsnoer mee. Je weet nooit waar je in Frankrijk of Italië kan komen te staan met een lege accu.

4. Zorg voor ‘on-board entertainment’

Dat laatste seizoen van die nieuwe Netflix serie, een goed gevulde Spotify lijst voor lekkere vakantie deuntjes of om een rondje ‘raad je plaatje’ te spelen, een karaoke playlist of een rondje ‘Heads Up’, met voldoende ‘on-board entertainment’ maak je de reis de moeite waard.

5. Koop een tolbadge

Ga je naar Frankrijk, Spanje, Portugal of Italië, dan is het handig om te overwegen om een tolbadge te kopen. Je kunt veel tijd besparen bij de tolpoortjes doordat je sneller door kunt rijden en geen kaartjes hoeft te pakken of af hoeft te rekenen.

6. Een beter milieu begint bij de vakantie

Wie kent ‘m niet? De bekende oude slogan: “een beter milieu begint bij jezelf”. Ga je met je elektrische auto op vakantie dan ben je duurzaam bezig. Een autovakantie met een elektrische auto heeft veel minder CO2 uitstoot dan een vliegreis of een autovakantie met een brandstofauto. Toch een lekkere opsteker om te weten dat je goed bezig bent tijdens je vakantie.

7. Zorg voor een back-up laadpas

Veel Nederlandse laadpassen hebben een goede dekking in Europa, alleen er zijn altijd uitzonderingen. Er bestaan nog relatief veel afzonderlijke netwerken van laadpalen die alleen een eigen laadpas accepteren. Zorg daarom dat je één of enkele extra laadpassen meenemt. Let er daarbij op dat je zo’n laadpas vaak moet aanvragen en activeren. Sommige laadpassen bieden een abonnement en anderen geven de optie om per laadsessie te betalen.

8. Overnacht onderweg

Een absolute aanrader, zorg dat je auto kan opladen gedurende nacht terwijl jij lekker aan het ontspannen bent en ook zelf even aan het opladen bent. Boek een overnachting onderweg naar je vakantiebestemming. Via Booking.com kun je gemakkelijk zoeken op een plaats. Gebruik vervolgens ‘filteren’ ‘faciliteiten’ ‘toon meer’ en kies voor ‘oplaadpunt voor elektrische voertuigen’.

9. Kies je vakantiebestemming slim

In Frankrijk, Spanje en Italië zijn ze nog niet overal zo goed op elektrische auto’s voorbereid en daarom geven wij je de slimme tip om altijd te zorgen dat je een oplaadpunt voor je elektrische auto hebt op de plek waar je overnacht. Oftewel boek die camping, dat vakantiehuisje of die AirBnB met laadpaal. Dan ben je er zeker van dat je kunt opladen en niet dat je auto aan de andere kant van het dorp staat of dat je een lege accu hebt.

10. Reis in etappes terug

De vakantie zit er op, de roadtrip is geslaagd en je hebt een heerlijke tijd gehad. Tijd om naar huis te gaan. Alleen dit keer ga je niet proberen om in één ruk naar huis te karren, maar reis je in etappes terug. Maak de reis onderdeel van je vakantie en je geniet nog meer. Voorkom dat je die laatste dag ten koste van alles naar huis moet scheuren maar zorg juist ervoor dat je 2 of 3 dagen de tijd neemt om terug te reizen en maak een tussenstop in leuke plaatsjes onderweg terug. 

Dit artikel is in samenwerking met Elektrische Autovakanties geschreven.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.