Vive Le Voyage

Een explosie van kleur en muziek: het Carnaval in Brazilië is begonnen!

Samba parades, uitbundige straatfeesten en kleurrijke kostuums; vandaag barst het grootste feest ter wereld weer los in Brazilië: het Carnaval. Miljoenen toeristen trekken naar steden als Salvador, Sao Paolo en natuurlijke Rio de Janeiro om dit spektakel mee te maken.

Wat is de beste plek om het festival te vieren in dit grote land? Belangrijk om te weten is dat elke stad zo zijn eigen stijl en gebruiken heeft tijdens dit jaarlijkse evenement. Hier een kleine greep uit de meest opvallende carnavalsvieringen:

Rio de Janeiro is natuurlijk de meest bekende, en populairste plek om het carnaval te vieren. Aan het begin van het evenement wordt King Momo, de symbolische koning van het carnaval, gekroond door de burgemeester van Rio. Dit is het startschot voor het festival en de eerste sambaparade van het seizoen. Centraal staat de optoch in het Sambadrome. Dit is een zevenhonderd meter lange deel van de rua Marquês de Sapucai, dat tijdens het festival volstaat met tribunes. Tijdens deze optocht laten sambascholen vanuit het hele land zien wat ze in huis hebben. Ze krijgen ieder 80 minuten om door de straat te trekken en strijden zo mee om de prijs voor de beste show. De parades worden vaak gezien als een grote competitie tussen verschillende wijken en scholen. iedere optocht heeft dan ook zijn eigen thema om zich mee te onderscheiden. Praalwagens en uitbundig uitgedoste danseressen staan hierbij centraal.

ss-120221-carnival-global-04.ss_full

Florianópolis daarentegen staat bekend om haar gay-vriendelijke festival en organiseert ieder jaar de bekende Pop Gay beauty Contest voor travestieten en transgenders. Hiermee is de stad misschien wel de leukste bestemming voor homo’s, biseksuelen en transgenders!

Salvador organiseert ieder jaar weer een van de grootste festivals van het Carnaval. Kenmerkend hierbij zijn de trios eléctricos; hierbij spelen bands live vanaf trucks als onderdeel van de parade. Ook uniek zijn hier de zogenaamde afoxés: groepen die dansen op de speciale ritmes en muziek uit Candomblé, een afro-braziliaanse religie.

Hoewel iedere stad zo zijn eigen kenmerken en activiteiten heeft tijdens het festival kun je je natuurlijk waar je ook belandt onderdompelen in een explosie van kleur, muziek, dans en extravagante kostuums!

Let op: door de enorme aantrek van toeristen in de grote steden tijdens het Carnaval zijn overnachtingsplaatsen vaak erg duur, en snel volgeboekt. Wees er dus snel bij!

Deze blog is geschreven door gastblogger Silke Klein Koerkamp.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.