Vive Le Voyage

6x “hygge” dingen om te doen in Kopenhagen

Nyhavn

In Denemarken gaat men er vaak van uit dat het onmogelijk is om het begrip hygge te vertalen. Toch zijn wij één van de weinige landen die hier een soortgelijk woord voor hebben, namelijk: gezelligheid. Hygge is het Deense woord voor ‘gezelligheid’. Het staat voor intiem samenzijn met mensen met wie je lekker kunt ontspannen. Daar komt het Nederlandse begrip gezelligheid redelijk dicht bij in de buurt. Net als het Nederlandse gezelligheid heeft hygge te maken met gezelschap, een sfeer of een interieur. Anders in Denemarken is dat ‘gezelligheid’ daar een werkwoord is en het ook echt een onderdeel is van hun cultuur. De Denen maken er bewust tijd voor. Bij iemand langskomen om te gaan “hygge” wordt bijvoorbeeld gezegd en gedaan. Maar waar kun je die Deense “hygge” beleven als je in Kopenhagen bent?

1. Een Rondvaart nemen

Ervaar de idyllische havens en grachten van Kopenhagen door een rondvaart te nemen. Heerlijk ontspannend de pitoreske binnenstad ontdekken vanaf het water. Tijdens de rondvaart worden er allerlei dingen verteld over de bezienswaardigheden die je tegen zult komen, zoals het Kopenhagen Operahuis, Amalienborg Paleis, Christiansborg Paleis, de indrukwekkende Black Diamond Bibliotheek, en natuurlijk de kleine zeemeermin. De rondvaart duurt ongeveer een uurtje.

2. Bezoek Kongens Have

Kongens Have (soms ook Rosenborg Kasteeltuinen genoemd) is Kopenhagens oudste koninklijke tuin. In het park zijn verschillende grotere en kleinere gebouwen te vinden, waaronder zestien kleine poortgebouwen. Het park is een mooie plek om te picknicken onder een van de schaduwrijke bomen of even heerlijk rond te wandelen. In de zomerperiode heb je prachtige uitzichten van bloemenperken die in de tuin groeien. Heerlijk ontspannen dus!

3. Eten in Nyhavn

In de zomerperiode is Nhyavn de perfecte plek om je lange dag te eindigen. Dineer in een van de “hygge” restaurants of zoals de denen het doen: pak een biertje en rust even uit aan de kade. Vandaag de dag zijn de prachtige oude huisjes gerenoveerd en zijn er veel classy restaurants te vinden. Nyhavn is vaak gevuld met mensen die genieten van een ontspannen sfeertje bij de gracht, met wat jazz muziek en heerlijk eten. En tijdens kerst, dan is Nyhavn ook de perfecte plek om je vakantie te vieren in de verlichtte en versierde straatjes.
Het feit dat Hans Christian Andersen in een van de huisjes aan de haven heeft gewoond maakt het toch net wat specialer!

4. Proef deense gebakjes

Taart, cupcakes en kaneelbollen, Kopenhagen is een perfecte stad als je een echte zoetekauw bent. Zo worden in Denemarken wereldberoemde plakkerige lekkernijen gemaakt zoals het Wenenbrood (Wienerbrød). De lekkernij heeft deze naam omdat het door Weense Chefs werd gemaakt. Toch zijn de Deense gebakjes in de loop der eeuwen populair geworden en zijn ze nu een vaste favoriet van de Deen. Je kunt ze bij verschillende bakkerijen kopen door heel het land. Vraag ook naar de Cinnamon Snail of Roman Snail. Proef ze en bereid jezelf voor op plakkerige vingers!

5. Bezoek magisch Tivoli

Tivoli Gardens is een van de oudste themaparken in de wereld. Dit historische park is opgezet in 1843 en transformeert in de koudere maanden in een magisch fantasieland. In december bereikt het park namelijk het toppunt van gezelligheid. Het park is dan een echt winter wonderland met speciale verlichting, lichte shows, notenkrakerballet en vuurwerk. Naast dat je ook de attracties kunt bezoeken staan er in december ook verschillende eetstalletjes met glühwein en æbleskiver (pannekoek balletjes) en kun je snoep kopen in vintage snoepwinkeltjes.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.