Vive Le Voyage

4x interessante musea tijdens een herfstachtige stedentrip naar Kassel, Duitsland

De zomer is inmiddels voorbij, maar dat betekent niet dat we massaal in joggingbroek op de bank moeten kruipen om te wachten tot de lente weer begint. Oranje, rode en gele bladeren aan de takken van de bomen die in historische steden sierlijk met de wind meewaaien, maken van de herfst een perfecte periode voor een stedentrip. Naar Kassel in Duitsland bijvoorbeeld. Vier uur met de auto en zo’n vijf uur met de trein vanaf Utrecht. En als het dan regent schuil je toch in een van de interessante musea in Kassel. Ready, set, go: plan een Duitse stedentrip naar Kassel, want dit is er te doen op het gebied van musea. 

Tip: met de WowKasselCard geef je niet meer geld uit dan nodig is. Bij het boeken en bezoeken van onder andere musea, accommodaties, restaurants, vervoer en begeleide tours heb je speciale deals met deze kortingskaart voor Kassel. Voor een kaart van 72 uur betaal je €12,00 voor twee personen. 

Oude meesters en moderne kunst bij musea in Kassel

Veertien musea en tal van exhibities en gallerijen maken van Kassel een must-visit stad voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur. Bezoek deze musea in Kassel tijdens een herfstachtige stedentrip.

1. Wereldberoemde sprookjes en interessante tentoonstellingen in het GRIMMWELT

Geopend in 2015 en dé plek die het werk van de Grimm-broers tot leven brengt. Hun wereldberoemde sprookjes werden verzameld in – nergens anders dan – de Duitse parel Kassel. Met wereldberoemde sprookjes bedoelen we Doornroosje, Sneeuwwitje en Roodkapje. Al zijn dit niet de enige levenswerken van de broers, want wat dacht je van ‘De Grimm’ – het Duitse Woordenboek. The Guardian nam in 2016 de GRIMMWELT mee in de top tien lijst van ’s werelds beste nieuwe musea. Een bezoek waard dus!

4x interessante musea tijdens een herfstachtige stedentrip naar Kassel

Het interactieve museum is leuk voor jong en oud door de combinatie van leren en beleven met moderne technologieën. Jong geniet van ‘het sprookjesmuseum’, want weet je nog hoe jij genoot van Grimm’s sprookjes? Oud ziet meer dan alleen ‘het sprookjesmuseum’. Zij leren meer over de broers en de invloed die hun verhalen tot op de dag van vandaag nog hebben.

4x interessante musea tijdens een herfstachtige stedentrip naar Kassel

Tentoonstelling: van 31 augustus tot 13 januari vindt de tentoonstelling ‘Unboxing’ plaats. Thuis voelen in een nieuwe omgeving en je eigen vreemdheid overwinnen. Dat gevoel kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Maar dit gevoel is sterker bij mensen die ontsnappen, vluchten en uitdrijven naar plaatsen met andere culturen en talen. GRIMMWELT heeft methoden ontwikkeld voor de maatschappelijke participatie van vluchtelingen en migranten op basis van de wereldwijde traditie van sprookjes vertellen. Als gevolg hiervan is een multi-mediabox ontwikkeld met onderwijzend materiaal. De tentoonstelling laat dit zien, nodigt u uit om te verkennen, actief te worden en out of the box te denken. 

4x interessante musea tijdens een herfstachtige stedentrip naar Kassel

2. Grootste hedendaagse kunsttentoonstelling ter wereld: Documenta

Op korte termijn geen tijd voor een stedentrip naar Kassel? Plan je bezoek voor 2022, want dan vindt de belangrijkste hedendaagse kunsttentoonstelling ter wereld plaats. Documenta verwelkomt elke vijf jaar duizenden bezoekers en de eerst volgende editie vindt dus plaats in 2022. Ga je binnenkort wel naar Kassel? Dan vang je een glimp op van de permanente buitenexposities van Documenta. Van de “City of Forestation instead of City Administration Campaign’ met 7000 eikenbomen met een basaltblok, de man die richting de hemel loopt en het oude hoofdstation door middel van een video-walk-tour. 

3. Meerdere musea onder een dak in Schloss Wilhelmshöhe

Schloss Wilhelmshöhe is niet één museum, want het is een variatie van meerdere musea onder een dak. Tel daarbij op dat het een geweldig uitzicht biedt over de stad en haar symbool: het Hercules monument. En tel daar nog eens bij op dat dit paleis de grootste collectie heeft van Nederlandse schilders buiten Nederland. Denk aan Rembrandt, Rubens en Jordaens. Voel jij ook Nederlands trots? 

4x interessante musea tijdens een herfstachtige stedentrip naar Kassel

4. Natuur en wetenschap in Ottoneum

De natuurhistorische collectie in het Ottoneum museum in Kassel is een van de oudste in Europa. Hier bewonder je de collectie landgraven van astronomie, klokken, geodesie, natuurkunde, wiskunde en informatietechnologie. Dit in het kabinet van de sterren- en natuurkunde met een planetarium in de Oranjerie. De tentoonstelling van astronomie en natuurkunde toont de diversiteit van wetenschappelijke en technologische objecten van de oudheid tot de Renaissance en van de Renaissance tot nu.

4x interessante musea tijdens een herfstachtige stedentrip naar Kassel

Net als GRIMMWELT is ook Ottoneum geschikt voor jong en oud. Zo bewonder je hier een van de eerste skeletten van de enorme Goethe-olifant. Verder zie je er drie boeken met zevenhonderd gedroogde planten en een verzameling van houtsoorten uit de regio Hessen, waar Kassel gelegen is. Kortom, natuurliefhebbers beat your heart out!

4x interessante musea tijdens een herfstachtige stedentrip naar Kassel

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is geschreven door de redactie van Vive Le Voyage, in samenwerking met een externe partner.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.