Vive Le Voyage

Wandelen in Zuid-Limburg, ontdek het landschap te voet

Wandelen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg, met haar glooiende heuvellandschap geeft mij persoonlijk al snel het ‘vakantie in het buitenland’ gevoel. De pittoreske dorpjes en steden tussen de groene heuvels kunnen prima ontdekt worden per fiets of te voet. Zuid-Limburg is ook de plek waar het Pieterpad eindigt, een langeafstandsroute van in totaal 498 kilometer die zich prima leent voor een stevige hiketocht.

Van Maastricht naar Sittard

Dat wandelen in Nederland niet oudbollig en saai is, liet Demi enkele artikelen geleden al zien en ik ben het zeker met haar eens. Nederland heeft veel verrassende landschappen, zo ook Zuid-Limburg. Hiken geeft je de kans om op de mooiste plekjes te komen en van het gebaande pad af te dwalen wanneer jij daar zin in hebt. Samen met mijn vriendinnen liep ik van Maastricht naar Valkenburg en van Valkenburg naar Sittard, waar we enkele delen van het Pieterpad mee pakten. De landschappen wisselen elkaar snel af, van akker tot bos en van steile helling tot diepe dalen. Enkele stukjes zijn zo smal dat je deze zelfs zijwaarts door moet komen. Spanning en sensatie? Check!

Wandelen in Zuid-Limburg

Van kastelen tot badderende koeien, onderweg kom je van alles tegen!

Heerlijk heuvelland

Onze wandeltocht start in Maastricht, een historische stad die naast beginpunt voor onze route ook een prima uitvalsbasis is voor een citytrip of weekendje weg. Wanneer je de stad uit wandelt kom je al snel het voor Zuid-Limburg kenmerkende landschap terecht. Groene heuvels worden afgewisseld met boomgaarden en bossen. Naast de vele wandelaars is de route ook geliefd onder mountainbikers, wielrenners en ruiters.

Sfeervol Valkenburg

Aan het eind van de middag bereiken we, na een aantal keer verdwaald te zijn geraakt, Valkenburg en komen we tot rust bij Chalet Tivoli waar typische Limburgse gerechten worden geserveerd. In de avond bezoeken we Valkenburg, een toeristisch stadje wat je direct herkent aan de kasteelruïne. Valkenburg is klein, maar aan de vele toeristen merken we dat hier ontzettend veel te doen is! De terrassen zitten vol, restaurants zijn er in overvloed en de sfeer zit er goed in.

Wandelen in Zuid-Limburg

Gezellig dineren aan rivier de Geul in Valkenburg.

Klimmen en klauteren

Ondanks de gezelligheid gaan we op tijd naar bed want de volgende dag staat er zo’n 23 kilometer op de planning. De route van Valkenburg naar Sittard is een pittige; flinke klimmen en afdalingen gegarandeerd. Ondanks dat bewijst de schoonheid van Zuid-Limburg zich deze dag nogmaals. Kastelen, graanvelden, groene heuvels, rivieren en bossen, deze regio heeft het allemaal.

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen ervaren wandelaar en zag er behoorlijk tegen op om als beginner zo’n 20 kilometer per dag te gaan lopen. Mijn conclusie? Het viel me alles mee! Beginner of gevorderde wandelaar, ik raad een wandeltocht door Zuid-Limburg aan iedereen aan. Ben jij ook een liefhebber van wandelen? Laat mij weten welke wandelroutes ik absoluut nog eens moet proberen!

Ik heb een passie voor reizen en een eeuwige liefde voor Zeeland. Als afgestudeerde NHTV’er houd ik mij graag bezig met het schrijven over schitterende bestemmingen. Ik ben gek op water en wil dan ook altijd dicht bij zee zijn. Zwemmen, snorkelen en surfen zijn dan ook een absolute must tijdens mijn reizen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.