Vive Le Voyage

13 leuke weetjes over Noorwegen

Een half jaar leven in Noorwegen heeft me ook een aantal, misschien nutteloze, weetjes bijgebracht. Mocht je misschien van plan zijn om naar Noorwegen te reizen. Lees dan naast mijn andere blogs over Noorwegen ook dit lijstje even door.

1. Alcohol is niet altijd makkelijk te verkrijgen

Op weekdagen kan alcohol alleen gekocht worden tot 20:00. Op zaterdagen tot 18:00. En wil je op zondag alcohol kopen? Dan heb je pech, want dan zijn er geen winkels open die dit verkopen. Dit geldt trouwens voor bieren en ciders. Wijn en sterke dranken worden in speciale winkels verkocht die door de staat beheerd worden. Deze winkels zijn doordeweeks van 10 tot 18 uur open en op zaterdag van 10 tot 15 uur.

2. Er bestaat geen slecht weer in Noorwegen, wel slechte kleding

Ik bedoel niet dat het weer altijd prachtig is. Maar een Noor vertelde me dat je jezelf eigenlijk alleen maar slecht kunt kleden op het weer. Het maakt de Noren trouwens ook totaal niet uit als je met regenlaarzen gaat shoppen bijvoorbeeld.

3. Water uit de kraan is altijd gratis verkrijgbaar

In restaurants, clubs, barretjes en kroegen is water uit de kraan altijd gratis verkrijgbaar. Noorwegen is al zo prijzig voor ons Nederlanders dus daarom het kan wel eens handig zijn als je een duur hoofdgerecht besteld hebt dat je hierbij dan een gratis glas water kunt vragen. Dit doen de Noren zelf overigens ook vaak heb ik gehoord.

4. Noren en alcohol gaan niet samen

Het klinkt misschien vreemd, maar de Nuchtere Noor zoals je hem leert kennen veranderd na een paar slokken alcohol op in een soort hyperactieve ADHDer. Wanneer je een aantal slokken alcohol op hebt wordt je inderdaad een socialer persoon op dat moment. Bij de Noren merkte ik toch wel een extreem verschil.

5. De kaasschaaf is een Noorse uitvinding

Even een leuk weetje tussendoor. Wij kaaskoppen mogen onze “noorderburen” wel dankbaar zijn voor deze uitvinding. De kaasschaaf werd in 1925 uitgevonden door een timmerman uit Lillehammer. Ligt ‘ie bij jou ook in de keukenla? De kaasschaaf?

6. Het land is ECHT reusachtig (dun bevolkt)

Noorwegen is bijna 10 keer zo groot als Nederland en heeft slecht 5 miljoen inwoners.
Wanneer je de bergen in gaat, richting de fjorden, begin je eigenlijk pas te beseffen hoe klein je werkelijk bent. En uit wat voor immens natuurgebied Noorwegen bestaat. Geweldig!

7. Engels is geen probleem

Net als in Nederland worden de Noren al van jongs af aan Engels geleerd.
Zo liepen we in  Bergen langs een groepje kleuters die van een heuveltje aan het glijden waren en de grootste plezier hadden. “where you from” en “I love you” waren de dingen die ze zeiden nadat ze erachter kwamen dat we geen noren waren.

8. Noren zijn echte pizza en pølser liefhebbers

Je zou het niet zo snel denken maar de diepvriespizza is in Noorwegen heel erg populair. Vaak op zaterdag wordt deze veel gegeten. Daarnaast zijn er in veel kleine winkeltjes waar Pølser te verkrijgen zijn, ook wel hot dogs genaamd.

9. Actief buiten zijn doet iedereen

Zoals een bakker zijn brood verkoopt, zo normaal is het vele wandelen en sporten in Noorwegen. Of het nou regent of niet, mensen zijn vrijwel altijd actief. Vaders en zonen, groepjes jongeren, 60 plussers of zelfs vrouwen met wandelwagens, ze joggen allemaal voorbij.

10. Er is een middernachtzon zichtbaar

Ik heb het zelf niet gezien, maar in het noorden van Noorwegen schijnt de zon 24 uur per dag in de zomer. Ongeveer in de periode van eind mei tot eind juli kun je de middernachtzon bezichtigen. De periode is afhankelijk van hoe noordelijk je zit. In de wintertijd werkt dit weer omgekeerd, dan zijn er dagen waarbij er bijna geen zonlicht aanwezig is.

11. Je schoenen doe je uit bij binnenkomst

Onbekenden, vrienden, familie. Bij iedereen doe je je schoenen uit wanneer je hun huis binnen gaat. Waarom zou je je huis namelijk vies maken van binnen..

12. Men werkt met een ander toetsenbord.

Het Noorse alfabet bestaat uit meer letters, er komen er namelijk nog 3 bij (æ, ø en å). Voor deze letters is ook een plek ingericht op het toetsenbord waardoor andere tekens weer zijn opgeschoven. Even zoeken dus als je bijvoorbeeld een Noorse computer of laptop gebruikt.

13. De kust van Noorwegen is ruim 25 duizend km lang

De kust lijn van Noorwegen is niet alleen bizar lang, door de fjorden, kleine voor de kust gelegen eilanden en andere inhammen is een route langs deze kust ook nog eens ongelooflijk mooi! Wist je trouwens dat Noorwegen van noord naar zuid net zo lang is als de afstand tussen Amsterdam en Lissabon?

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

1 Comment

  1. jhflvluv

    12 januari 2018 at 15:52

    super handig

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.