Vive Le Voyage

De 7 gekste evenementen in Finland

1. Wereldkampioenschap moerasvoetbal (moddervoetbal)

Aan het einde van de jaren 90 trainden atleten en soldaten in moerassen. Zij besloten echter voor de afwisseling om ook eens een potje voetbal te spelen. Eigenlijk vonden ze dit best wel leuk en zo ontstond het moerasvoetbal. Het eerste georganiseerde kampioenschap vond plaats in 1998, het eerste wereldkampioenschap in 2000 in het plaatsje Hyrynsalmi (het noorden van Finland). Aan de wereldkampioenschappen moerasvoetbal in 2005 namen ongeveer 5000 voetballers deel. En geloof het of niet, tegenwoordig zijn er wereldwijd ongeveer 260 moerasvoetbalelftallen!

Enkele spelregels
– Een wedstrijd duurt twee keer 12 minuten.
– Schoenen mogen niet vervangen worden tijdens de wedstrijd.
– Er is geen buitenspelregel.
– Spelers kunnen gedurende het spel vervangen worden.
Meedoen? Dit jaar vinden de kampioenschappen op 14 en 15 juli plaats.

2. Wereldkampioenschap bessen plukken

Het doel van dit WK kun je misschien al wel raden. Zo veel mogelijk rode bessen plukken in één uur tijd. Je kunt er voor kiezen om in je eentje deel te nemen of in een team. Het evenement wordt elk jaar georganiseerd sinds 1998 in het plaatsje Suomussalmi (Finse provincie Oulu). Het record staat nu op 27,98 kilogram geplukte rode bosbessen in één uur! Je kunt prijzengeld winnen en de registratie is gratis! Dus waarom niet proberen? Zet 2 september 2017 in je agenda.

3. Wereldkampioenschap luchtgitaar spelen

Ben jij een echte rockster? Maar heb je nooit echt de tijd genomen om een instrument te bespelen? Misschien is het wereldkampioenschap luchtgitaar spelen dan wat voor jou. Geen muzikaal talent nodig!
In 1996 werd het eerste wereldkampioenschap luchtgitaar georganiseerd, als onderdeel van het Finse Oulu Music Video Festival. Ondertussen nemen deelnemers uit zo’n 20 landen deel, waaronder ook Nederland. In Nederland wordt sinds 2003 jaarlijks het Nederlands kampioenschap luchtgitaar georganiseerd.

4. Wereldkampioenschap vrouwen dragen

Men zegt dat er een legende heerst over deze sport. Een lokale schurk zou een meisje waar hij al tijden op verliefd was over zijn schouder gepakt hebben en er mee zijn weggerend. Nu wordt deze handeling dus door koppels nagedaan op het kampioenschap vrouwen dragen, ook wel vrouwensjouwen. De kampioenschappen worden ieder jaar in Sonkajärvi gehouden, het oosten van Finland, sinds 1992. De lengte van het parcours, met zand, gras, water en asfalt dat men moet afleggen is 253 meter lang.

5. Wereldkampioenschap gsm werpen

Een internationale sport die in 2000 ontstond in Finland. Het gsm werpen is een moderne Finse sport dat door iedereen beoefent kan worden. Een combinatie van plezier maken en het gevoel van vrijheid beleven, in een wereld waarin je altijd beschikbaar moet zijn voor anderen. De afstand en soms ook de techniek wordt beoordeeld om tot een score te komen. Voor het kampioenschap zijn er verschillende categorieën en regels.

6. Wereldkampioenschappen slee-steppen

Een step ken je vast wel, een stepslee is niet anders dan een step zonder wielen maar met glijders. Zo kan men, vooral in Noord-Scandinavië, zich over sneeuw en ijs voortbewegen. En Finland zou Finland niet zijn als zij hier niet een kampioenschap voor georganiseerd zouden hebben. Sinds 1990 worden de races op de stepslee als een serieuze sport gezien in Finland. Er zijn races van o.a. 100 km lang en de gemiddelde snelheid is 30 km per uur.

7. Wereldkampioenschappen winter zwemmen

Zwemmen in koud water is een nationale traditie in Finland, net zoals het gebruiken van de sauna. Later heeft deze traditie zich ontwikkeld tot een internationale competitiesport. Zo kun je kiezen voor een snelle sprint van 25 meter of voor een extreme 450 meter. Niet alleen in finland worden deze wedstrijden gehouden, maar wereldwijd organiseert de IWSA (International Winter Swimming Association) verschillende evenementen.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.