Vive Le Voyage

9 te gekke activiteiten die je gedaan moet hebben in Scandinavië

1. Op noorderlicht safari gaan

Een van de belangrijkste redenen dat mensen Scandinavië bezoeken (met name in de winter) is om het noorderlicht te kunnen bewonderen. Tijdens een noorderlicht safari ga je letterlijk op zoek naar het noorderlicht. Dit kan bijvoorbeeld per scooter, maar ook gewoon lopend of met een auto. Je kunt dit op verschillende plekken in Noorwegen, Zweden en Finland doen. Tussen 21 september en 21 maart heb je de meeste kans op het noorderlicht.

2. Midzomerfeesten vieren

Midzomer, of Midsommar, is samen met de kerst de belangrijkste feestdag in Zweden. Met het feest wordt de start van de zomer gevierd, het is de dag dat de zon het langst aan de hemel staat. Zweden vieren deze dag vaak met familie en vrienden. Er worden tijdens het feest bloemen in het haar gestopt, liedjes gezongen, kruidendrankjes gedronken en er wordt lekker gegeten. Genieten dus! De provincie Dalarna, Midden-Zweden, is een van de populairste bestemmingen voor het Midzomerfeest.

3. Een smörgåsbord proberen

Smörgåsbord: is een traditionele Zweedse feestmaaltijd. Het wordt vaak als een buffet op een grote tafel gezet bestaande uit 4 gangen: een haringbuffet, enkele zalmbereidingen, koude vleesgerechten en warme vleesgerechten met onder andere de bekende Zweedse gehaktballetjes. Dit wordt gedaan met verschillende soorten kaas, brood, gebakken en gekookte aardappelen, vruchten en nagerechten.

4. Slapen tussen de wilde bruine beren

In de uitgestrekte bossen in Finland en delen van Zweden kun je overnachten tussen de beren. Voornamelijk het oosten van Finland, de omgeving van Kumho, staat hierom bekend. Vanuit schuilhutten die in de natuurgebieden staan kun je de mooiste plaatjes schieten en heerlijk genieten. In de meeste gevallen staat er een bed, stoel en zelfs een wc in de hut zodat je niks hoeft te missen! Ook heb je de kans om wolven en andere bijzondere diersoorten te spotten.

5. De Sami ontmoeten

De Sami is een uniek volk. Het zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië en Lapland. Daarnaast is de Sami ook het enige overgebleven inheemse volk van Europa! Nog maar een klein percentage van de Samen heeft een nomadisch bestaan. De meeste Sami zijn nu visser, landbouwer of zelfstandige ondernemer. Hun leven verschilt in veel gevallen dus weinig met die van andere Scandinaviërs. Je kunt de Sami onder andere in Finnmark (in het Sápmi Cultuur Park) ontmoeten of bijvoorbeeld in Kautokeino, een centrum van de Sami-cultuur. Ervaar de actieve leefgewoontes en de bijzondere cultuur van dit volk.

6. Op de foto gaan met de kerstman

Rovaniemi staat bekend om te plek waar de kerstman woont. In Santa Claus Village, op de poolcirkel, kun je op de foto met de kerstman. In Rovaniemi kun je zelfs het hele jaar door op bezoek bij de Kerstman. Deze plek in Finland is erg levendig en je vindt er veel leuke restaurantjes en cafés. Je kunt er ook kaarten of brieven versturen in het noordelijkste postkantoor ter wereld! Ook kun je vanuit Rovaniemi de natuur in of bijvoorbeeld een dagje naar het dierenpark Ranua.

7. Het noordelijkste puntje van Europa bezoeken

De Noordkaap is het noordelijkste deel van Europa op het vaste land. Vanaf het plateau van de Noordkaap, dat zo’n 300 meter boven de zee uitsteekt, heb je uitzicht over de Barentszzee. De zomerzon schijnt hier voor tweeënhalve maand aan één stuk door, van halverwege mei tot eind juli. De winter is vooral uitdagend, vaak met korte dagen en een temperatuur die vaak onder nul is. Maak tijdens je bezoek aan de Noordkaap een wandeling in het prachtige gebied en ontdek de kleurrijke vissersdorpjes in het ruige landschap.

8. Slapen in een ijshotel

Wil jij slapen in letterlijk een van de coolste hotels van Scandinavië? Op verschillende plekken in Scandinavië kun je namelijk wakker worden omringt door de mooiste ijssculpturen. Je slaapt in een hotel dat helemaal is opgebouwd uit sneeuw en uitgehouwen blokken ijs. Ben maar niet bang, je slaapt niet op ijs. Alleen rondom de bedden staan ijsblokken, de bedden zelf beschikken over comfortabele matrassen met thermische isolatie. Ook koud zul je het niet hebben, althans dat is de bedoeling, want je slaapt in veel van de gevallen in thermale slaapzakken die je warm zullen houden tijdens een frisse nacht.

9. De Finse sauna in en ijszwemmen

Winter- en ijszwemmen is een echte traditie in Scandinavië, met name in Finland. Vaak gaat dit in combinatie met de sauna-traditie. In Finland heet zoiets ‘Avantouinti’. Eerst heerlijk ontspannen en tot rust komen in de bloedhete sauna, tot je vervolgens op je blote voeten door de sneeuw naar buiten moeten. Uit een bevroren meer wordt een stuk ijs weggehakt (of dat is al gebeurd) waar je vervolgens jezelf onderdompelt in het water. Je voelt je herboren! Als je weer warm binnen zit dan..

Er zijn nog veel meer bijzondere activiteiten die je kunt doen in Scandinavië. Welke activiteiten horen volgens jou zeker nog op dit lijstje?

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.