Vive Le Voyage

3 weken Vietnam: de eerste dagen

Hanoi

Wanneer je plannen hebt gemaakt om door Vietnam te reizen dan begin je vaak met het boeken van je vliegticket naar deze plek, Hanoi. Vietnam is een langgerekt land en daarom reizen de meeste backpackers van noord naar zuid, beginnend bij Hanoi. Of van zuid naar noord, beginnend bij Ho Chi Minh City. Net als voor vele anderen was Hanoi dus ook mijn startpunt voor een reis van 3 weken door Vietnam. Met als eindpunt (je raad het al) Ho Chi Minh City. Hanoi is tevens de hoofdstad van Vietnam, alhoewel het niet de grootste stad is van het land. Dat is Ho Chi Min City. Na een vlucht van ongeveer 10 uur, een overstap van 1 uur in Bangkok en vervolgens een vlucht van 2 uur kwamen we aan op de luchthaven van Hanoi.

Scooters

Ik overdrijf niet als ik zeg dat mijn mond zowat open viel toen ik mijn eerste stappen in Hanoi zette. Het aantal scooters dat daar rondrijdt is namelijk echt bizar veel. En dan heb ik het nog niet gehad over wat ze allemaal op die scooters vervoeren. Soms nemen ze het halve interieur van huis mee, denk aan kasten, stoelen, lampenkappen of zelfs een tv. Ook andere dingen komen voorbij zoals hooibalen, kilo’s gewassen en tientallen waterflessen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze nemen het mee op hun scooter. Ook niet gek opkijken als je 4 Vietnamezen op één scooter voorbij ziet komen. Het lijkt in eerste instantie misschien op een rijdende circusact, maar blijkbaar is dit gewoon een (comfortabele) manier van vervoer. Wat me ook is bijgebleven is dat een klein meisje tussen haar vader en moeder in (op de scooter) spelletjes op de tablet zat te spelen. Dat vond ik vrij bijzonder aangezien ze met de scooter over de snelweg reden.

Hanoi

Druk maar gezellig

Hanoi is een drukke maar bruisende stad, het voldeed volledig aan mijn verwachtingen. Zo is de cultuur van het buitenleven erg zichtbaar. Overal zie je mensen op straat hun eten bereiden, een praatje met elkaar maken, samen wat drinken of ze proberen je wat aan te smeren. Hier en daar word je verrast met heerlijke (en minder heerlijke) geuren die je tegemoet komen. Er is herrie maar ook gezelligheid, vooral in de oude binnenstad waar je veel sfeervolle restaurantjes kunt vinden. Ook spraken we wat studenten die gewoon naar ons toe kwamen om een praatje te maken in het Engels. Gewoon om te oefenen. Zo leer je meteen wat over de lokale bevolking en voel je je sneller op je gemak, erg leuk!

Oversteken in Vietnam

Op het eerste oog lijkt oversteken in Vietnam niet gemakkelijk voor ons westerlingen. Vooral wanneer je de eerste keer naar de overkant van de weg wilt komen denk je “Hoe dan?!” Er liggen wel zebra paden, maar reken er maar niet op dat iemand voor je gaat stoppen. Het voelde voor mij soms zelfs als een spelletje. Je kent het vast wel, dat je via allerlei obstakels veilig naar de overkant van de weg moet proberen te komen. Zo gaat dat in Hanoi (en op meerdere plekken in Vietnam) dus ook. Maar het went echt! Na een tijdje begon ik een bepaalde logica te zien. Wanneer je oversteekt, probeer dat dan altijd rustig te doen, ga nooit rennen. Wanneer je op een rustig tempo blijft lopen dan kunnen de bestuurders van andere voertuigen (vooral scooters) anticiperen op jou. Blijf altijd opletten natuurlijk en probeer ook het stilstaan midden op de weg te vermijden, altijd blijven gaan. Daarnaast zijn er wel een aantal plekken waar verkeerslichten staan, maar ook hier moet je altijd alert zijn.

De eerste dagen in een nieuwe omgeving zijn altijd even wennen. In mijn volgende blogs vertel ik meer over mijn 3 weken in Vietnam!

Hanoi

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.