Vive Le Voyage

Oslo, mijn lievelingshoofdstad

Iedereen doet hier alles op zijn eigen tempo, lekker rustig en kalm. Oslo is de perfecte plek om kennis te maken met Scandinavië, het deel van Europa waar een hele andere sfeer heerst dan in wereldsteden als bijvoorbeeld Londen en Parijs. Toch is het vandaag vrij druk, al zal een Nederlander die Amsterdam gewend is wel wat anders zeggen. Links van me kan ik een kroegje binnen kijken waar mensen chocolademelk drinken en wat kletsen. De gure wind blaast zachtjes door de straat, maar ondanks dat bedenk ik me toch echt dat ik in mijn lievelingshoofdstad ben. En ik ga je vertellen waarom.

Warmte in het hoge noorden

Andere mensen haakten misschien al af toen ik begon over de gure wind, maar Oslo heeft een warm hart. En met een warm hart bedoel ik, een centrum vol gezelligheid. Van kleine brouwerijen tot aan de hippe koffiebarretjes, Noorwegen kent een echte koffiecultuur. Vooral in het straatbeeld is dat goed zichtbaar. Op bijna iedere hoek van de straat vind je een cafeetje waar je koffie kunt krijgen. Oslo heeft leuke plekjes voor een bakje koffie om jezelf op te warmen in de wintertijd, maar vergeet niet dat het in Oslo in de zomerperiode ook vaak heerlijk weer is voor een biertje of een wijntje.

Schoon, fris en vrij

Haal even diep adem als je Oslo binnenkomt. De frisse lucht is namelijk opmerkelijk en heerlijk! Oslo is een schone stad en omgeven door een prachtige natuur, maar dat kan ook niet anders in Noorwegen. Oslo geeft je daarnaast een vrij gevoel, omdat je niet wordt platgelopen als je de stad aan het bewonderen bent. Voor mensen die liever wat meer op zichzelf gericht zijn is Oslo dus een perfecte stad! De schonen straten vanuit het centrum van Oslo brengen je vanzelf naar een van de fijnste winkelstraten in Oslo, de Karl Johans Gate. Oslo is dus ook een goede stad om te shoppen. Zo zijn er voor de echte koukleumen meer dan genoeg overdekte winkelcentra te vinden.

natuur-oslo

Architectuur

Ik blijf het toch maar weer zeggen, want zoals in heel Noorwegen is ook in Oslo de architectuur fantastisch en uniek. Oslo is de plek waar klassieke stijlen samenkomen met modernere designs. Zo vind je in en rondom het centrum vooral de klassieke stijlen en rondom het operahouse meer modernere gebouwen. Ook Aker Brygge, een winkel- en uitgaansgebied in de haven van Oslo is prachtig om doorheen te lopen als je van moderne architectuur houdt. De 13 gebouwen die je er kunt vinden lijken allemaal één te zijn, maar toch ook weer allemaal heel verschillend. Je vindt in dit gebied veel winkels, kantoren, een aantal horeca en een bioscoop. Mocht je meer kunst en cultuur willen bewonderen dan kun je ook kiezen om een van de 50 musea van Oslo te bezoeken.

aker-brygge

Nog een leuk weetje is trouwens dat je door de hele stad kleine kunst zeepaardjes kunt vinden. Het zijn er meer dan duizend, in allerlei verschillende kleuren. Leuk om deze te spotten als je bijvoorbeeld de prachtige muurschilderingen in het creatieve Oslo aan het ontdekken bent.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.