Vive Le Voyage

4x tips voor een geweldig weekend wildkamperen met je vrienden!

wildkamperen in Nederland

Ben jij opzoek naar iets leuks om te doen met een groep vrienden in de zomer of de winter? Een klein budget, maar toch op zoek naar even dat ‘’vakantiegevoel’’? Ga dan wildkamperen met je vrienden in eigen land! Afgelopen weekend ging ik voor het vijfde jaar op een rij wildkamperen in Nederland. Van vrijdagavond tot zondagmiddag, want zondagavond is voor bankhangen en bijslapen. Na vijf jaar kun je wel zeggen dat ik het een en ander weet over wildkamperen. Daarom geef ik je vier tips voor een geweldig weekend, zodat ook jij en je vrienden deze week nog kunnen slapen onder een prachtige sterrenhemel in ons eigen kikkerlandje.

Wildkamperen in Nederland

1. Vind de juiste plek tijdens het wildkamperen in Nederland

Het begint allemaal bij de juiste plek, want wildkamperen in Nederland, mag dat eigenlijk wel? Het antwoord is: nee, in principe niet. Wildkamperen is in Nederland verboden om de dieren, het landschap en de natuur te beschermen. Desondanks dat het wildkamperen in Nederland verboden is, blijft de behoefte om te wildkamperen bij de Nederlanders bestaan. Daarom hebben de Nederlandse en Belgische overheden drie alternatieven geïntroduceerd. Deze alternatieven zijn: Paalkamperen (NL), Bivakzones (BE) en Vrij kamperen (NL/BE). Deze drie termen hebben voor het overgrote deel dezelfde betekenis als wildkamperen. Op internet kun je vinden welke plekken het dichts bij jou in de buurt liggen. Ligt er geen plek dicht in de buurt? Geen probleem, want met een beetje socializen kom je er ook. Wij kamperen al vijf jaar lang in een stuk bos achter een huis. Elk jaar opnieuw vragen we aan de bewoners, in ruil voor een mooie fles drank, of we weer een weekend mogen kamperen. Mocht ook dit niet lukken, kan kamperen in je tuin ook heel erg leuk zijn.

2. Vraag de lokale scouting om een spooktocht of een dropping te organiseren

Veel horrorverhalen spelen zich af in het bos, dus wat is er leuker dan een spooktocht?  Zo ben je actief bezig en heb je de eerste avond al gevuld. En geloof me, de lokale scouting vind het super tof om dit voor je te regelen!

3. Speel oer-Hollandse spellen

Overdag, maar ook in de avonduren, is het erg leuk om wat spellen te doen. Vaak is het alleen lastig om op deze spellen te komen. Maar wat dacht je van levend Cluedo, levend Stratego of het Smokkelspel. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn kaartjes en zakjes met poedersuiker, super easy toch?

Denk daarnaast aan wat spellen van spelshows als de jongens tegen de meisjes. Zo is het super makkelijk om het letterspel na te doen en zorgt het spel ‘op de mat’ altijd voor een echt teamgevoel.

En als laatst moet je natuurlijk niet vergeten te touwtrekken, zaklopen, spijkerpoepen en koekhappen.

4. Hou een ouderwetste bonte avond

De bonte avond, dit is meestal het hoogtepunt van ons kampeerfestijn. Neem je verkleedspullen mee en dansen maar. Verdeel je groep vrienden in kleinere groepjes en laat iedereen een dansje doen. Wedden dat je flink kan lachen die avond.

En vergeet natuurlijk niet om veel bier, wijn en marshmallows mee te nemen. Ook wc-papier en wat vuilniszakken zijn altijd handig. Zolang we er namelijk samen voor zorgen dat we ook alles netjes achterlaten weet ik zeker dat we nog jaren kunnen genieten van wildkamperen in Nederland.

Hou je wel van een beetje natuur in Nederland? Lees dan eens over wandelen in Nederland, want dat is helemaal niet saai.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

2 Comments

 1. Marvin van der Lind

  3 oktober 2017 at 13:57

  Wat een leuk idee! Ga ik meteen voorstellen bij mijn vrienden.

  • Niki Bongers

   10 oktober 2017 at 10:50

   Leuk om te horen Marvin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.