Vive Le Voyage

Olympia: de geboorteplaats van de Olympische Spelen

Tempel in Olympia

Kun jij net als ik uren dwalen door musea? Wil jij ook ieder verhaal hebben gelezen bij een historisch voorwerp? En ben je net als ik gek op geschiedenis? Maak de archeoloog in je dan maar eens goed wakker want vandaag neem ik je mee naar Olympia, dé geboorteplaats van de Olympische Spelen!

Ruïnes Olympia

Schitterende ruïnes in het eeuwen oude Olympia

Werelderfgoed

Olympia is een opgravingsveld gelegen in een groene vallei op het vasteland van Griekenland, in de streek Eleia op de Peloponnesos. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is verloren gegaan door verwoestingen, aardbevingen en overstromingen. Wat mij vooral opviel tijdens mijn bezoek is dat het er heerlijk rook. Tegen mijn verwachtingen in is het namelijk geen droge, kale plaats maar juist een zeer groene met veel naaldbomen. Hierdoor ruikt de plaats sterk naar hars. Hoewel het niet direct op mijn bucketlist stond is het een zeer goede aanrader voor een dagje weg als je in het westen van Griekenland verblijft. Ik plande mijn trip naar Olympia vanaf het Griekse eiland Zakynthos en moest daarom met de veerboot. Mocht je ook met de veerboot willen, bekijk dan vooraf de vertrek tijden en wees ruim op tijd aanwezig in de haven.

Hoogtepunten

Waar de moderne Olympische Spelen inmiddels zijn uitgegroeid tot een internationale sportmanifestatie met duizenden atleten, waren de Olympische Spelen in de klassieke oudheid geweid aan de god Zeus, de oppergod van de Griekse mythologie. Deze toewijding aan de goden zie je goed terug op de archeologische plaats waar veel ruïnes van tempels staan. Eén van de hoogtepunten op het opgravingsveld is de Dorische tempel van Zeus. In deze tempel heeft één van de klassieke wereldwonderen gestaan, namelijk het standbeeld van Zeus. Dit was een dertien meter hoog beeld van goud en ivoor, wat helaas verloren is gegaan. Delen van de zuilen herinneren je er aan hoe groot het beeld en de tempel moeten zijn geweest.

Tempel van Zeus

Ruïnes van de tempel van Zeus, waar ooit een klassiek wereldwonder stond.

Een ander hoogtepunt is de tempel van Hera, waar iedere Olympische Spelen de fakkel wordt ontstoken. Deze wordt vervolgens naar de openingsceremonie gebracht. Deze tempel is de oudste van de site en werd in 600 voor Christus gebouwd. Ook niet te missen is het stadion, gelegen in het oosten van de site. In het begin van de Olympische Spelen was er namelijk maar één onderdeel, een stadionloop van bijna 200 meter, welke hier plaats vond. Doe eens gek, maak een sprint en voel jezelf heel even een Olympisch atleet (al is het maar voor een paar minuten).

Archeologisch museum

Iets buiten de opgraving bevindt zich het archeologisch museum van Olympia. Het is een klein museum wat makkelijk te combineren is met een bezoek aan de historische site. Hier vind je voorwerpen en beelden afkomstig van de opgravingsplaats. Zeer indrukwekkend zijn de beelden afkomstig uit de tempel van Zeus, het beeld van Nike en het beeld van Hermes. Hier kun je ook schilderijen en prenten bekijken waarop het eerdergenoemde wereldwonder afgebeeld staat.

Standbeeld van Nike in het Archeologisch Museum van Olympia

Standbeeld van Nike in het Archeologisch Museum van Olympia

Tip: koop een combinatie ticket waarmee je de historische site, het archeologisch museum en het historisch museum van de Olympische spelen kunt bezoeken.

Ik heb een passie voor reizen en een eeuwige liefde voor Zeeland. Als afgestudeerde NHTV’er houd ik mij graag bezig met het schrijven over schitterende bestemmingen. Ik ben gek op water en wil dan ook altijd dicht bij zee zijn. Zwemmen, snorkelen en surfen zijn dan ook een absolute must tijdens mijn reizen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.