Vive Le Voyage

Vis: the hidden gem van de Dalmatische kust

Kroatië.. Ook wel de nieuwe Italiaanse rivièra genoemd. Wellicht terecht: met de mooiste stranden van Europa is het absoluut een topper én op sommige plekken is het nog opvallend rustig. Het eilandje Vis heeft alles van het bovenstaande. Op 2,5 uur varen vanaf Split ligt het voor veel reizigers net iets te ver weg. Er gaan dan ook maar twee tot drie ferry’s per dag. Zodra de boot de stad Vis nadert is duidelijk hoeveel het weg heeft van Italië. Dat is ook niet vreemd, want Dalmatië was lange tijd onderdeel van Venetië. Een prachtig crèmekleurig lint van huisjes, verspreid over de hele baai glimlacht ons in de zon tegemoet.

Vis town

Vis town

Huur een scooter

Vis is een enorm schattig stadje waar je van de ene kant van de baai naar de andere kant kan lopen in 30 minuten of minder. De stad is leuk maar zonder eigen vervoer zit je er al snel vast. Als je een paar dagen op Vis bent is het een goed idee om een scooter of auto te huren. Een scooter kost ongeveer 25 euro voor zes uur en daarmee heb je genoeg tijd om een rondje over het hele eiland te rijden en wat strandjes te bezoeken. De mooiste stranden zitten verstopt in baaitjes aan de oostzijde van het eiland. Bezoek vooral Stoncica, Zaglav en Stiniva beach. Helderblauw water gegarandeerd! Het uitzicht op Stiniva is adembenemend, net als de klim naar beneden. De twintig minuten durende daling is niet makkelijk gezien er geen pad of trap is, maar je echt over de rotsen en losliggende stenen afdaalt. Slippers zijn hier geen optie! Eenmaal beneden is de duik in het water geen overbodige luxe. Neem voldoende water mee want de klim omhoog is onvermijdelijk.

Stiniva beach, Vis

Stiniva beach, Vis

De stad Komiza aan de andere kant van het eiland ligt op de route en is ook een bezoekje waard. Niet zo aandoenlijk als Vis, maar zeker leuk om een uurtje door te brengen. Vooral het uitzicht dat je hebt als je richting de stad rijdt is prachtig. Vanuit Komiza kan je met een boot een bezoekje brengen aan een blue en green grotto. De stad heeft een opvallend wereldrecord op haar naam staan vanwege het aantal boten: 0,8 boot per inwoner. Elk huishouden heeft twee tot drie boten. Je ziet ze dan ook overal in de tuinen liggen.

Militaire hotspot

Door de afgelegen ligging van Vis, heeft het een strategische militaire positie. Verschillende oorlogen hebben Vis nooit bereikt en ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse basissen aangelegd. Tegenwoordig kan je dit allemaal zien met de Secret Military Tour (+/- 26 euro). Een halve dag met een off road jeep waarin je echt wat anders ziet dan normaal. Op het eiland zijn in meerdere bergen hele gangenstelsels gebouwd. Wat eerst bijvoorbeeld dienst deed als ziekenhuis, werd later een propagandacentrum, en verderop ligt een nucleaire schuilbunker die honderden meters de berg in verdwijnt en plaats bood aan ruim 110 mensen. In elk complex zit een appartement voor Tito met slaapkamer en eigen badkamer. Ook zijn er nog originele elementen aanwezig zoals schoenen, muurteksten, kranten etc. die er ook rustig blijven liggen. Naast alle plekken die je bezoekt is het meteen een mooie rondrit over het eiland. Een hele bijzondere tour die je niet wil missen.

Onderzeeër tunnel

Onderzeeër tunnel

Eten op Vis

De mensen op Vis zijn vriendelijk, en anders dan in bijvoorbeeld Split of Hvar word je hier niet de restaurants in getrokken. Als vegetariër is het wat lastiger in Kroatië. Soms ben je veroordeeld tot de side dishes (ook geen straf) maar meestal is er wel een optie of wordt er ter plekke wat bedacht. In de kustplaatsen is het natuurlijk goed toeven voor de visliefhebber. Verser kan haast niet en op veel plekken mag je zelf je vis aanwijzen in de koeling. Op Vis is het eten van goede kwaliteit en niet duur: meestal 17 euro per persoon voor de hoofdmaaltijd, brood en drankjes. De lokale wijnen zijn lekker en spotgoedkoop.

Waar moet je eten?

  • Kod Paveta: supergoed Dalmatisch eten. Ook voor vegetariërs heerlijke opties.
  • Karijola: de beste pizza die we in Kroatië gegeten hebben.
  • Konoba Vatrica: erg goede vis! Eten onder een prachtig groen bladerdak.
  • Kantun: prachtige binnentuin en eten van goede kwaliteit.
  • Fort George: ga hierheen voor de magnifieke locatie. Een fort met uitzicht over de zee, met loungebedden tussen de dennenbomen, lekkere muziek en hippe inrichting. Ook perfect als trouwlocatie.

Deze blog is geschreven door gastblogger Ilse van Eck.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.