Vive Le Voyage

3 weken Vietnam: Halong Bay & Cat Ba Island

Monkey Island

Duizenden eilandjes en rotsformaties verspreid over de open zee rijzen op uit het water van de Tonkin Golf. De vorming van deze eilandjes heeft meer dan 500 miljoen jaar gekost, maar na al die jaren heeft moeder natuur er een waar kunstwerk van gemaakt. Veel eilanden zijn door het stijle karakter onbewoonbaar en door de groene begroeiing leven er vaak unieke diersoorten. Vaar tussen ongerepte natuur, bezoek met een kajak verschillende stranden en grotten of beklim een berg en geniet van de mooiste uitzichten.

Lan Ha Bay

Cat Ba Island

We begonnen ons avontuur op het grootste eiland van Halong bay, Cat Ba Island. Het eiland ligt tussen de honderden rotsformaties van Halong bay en het wat minder bekende Lan Ha bay. ’s Middags aangekomen op Cat Ba Island besloten we een motor te huren om het eiland te verkennen. Wanneer je het binnenland van Cat Ba in rijdt lijkt het alsof je in een film bent beland. Een soort Jurrassic Park filmset waarbij je haast zou denken dat er ieder moment nog een dinosaurus uit de jungle tevoorschijn zou kunnen komen.

Op Cat Ba island kun je op verschillende plekken in het “centrum” langs de boulevard een motor huren. Je kunt daarnaast ook de prachtige stranden van Cat Ba bezoeken of het nationale park van het eiland gaan ontdekken. Naast motors kun je ook bij vrijwel ieder tentje langs de boulevard terecht om een tour te boeken voor een eilandencruise. Iets dat je zeker gedaan moet hebben in Vietnam. Vanuit Hanoi is het ongeveer zo’n vier uur rijden naar de haven van Halong Bay. Vervoer naar Cat Ba Island moet je vaak nog zelf regelen. Een speedboot is vaak de snelste en goedkoopste optie.

Hotel tip: probeer een hostel of hotel te boeken aan de boulevard in Cat Ba. Hoe hoger de etage waar je zit, hoe mooier het uitzicht zal zijn!

Cat Ba Island

Tour: de cruise door Lan Ha Bay

Opgehaald vanaf het hotel werd ik naar de boot gebracht die vanaf een andere haven van Cat Ba Island het water op zou gaan. We vaarden langs de meest bijzondere rotsformaties van Lan Ha bay. De kleuren van het kalk, de bebossing op de rotsen en het helder blauwe water zorgde voor een adembenemend uitzicht. Na een tijdje gingen we even voor anker en kon je er voor kiezen om even te zwemmen en snorkelen. We vervolgden onze reis naar Monkey Island. Monkey island is een wat groter eiland waar, zoals je al kunt raden, vaak veel aapjes leven. Na het uitstappen liep ik vrijwel meteen een langgerekte strand op waar ik al wat aapjes kon zien lopen. Ook wat verderop zat een groepje apen in de bomen. Zij kregen wat te eten van een aantal mensen. Sommige mensen probeerde de aapjes af en toe voor de gek te houden met het eten waardoor de beestjes wel eens aggresief uit de hoek konden komen.

Op Monkey Island was er ook de mogelijkheid om een berg te beklimmen. De klim naar de top was wel vrij lastig. Het was op sommige plekken letterlijk klimmen en hier en daar moest je opletten voor scherpe rotsstukken. Maar het was zeker de moeite waard, vanaf de top had je een prachtig uitzicht over tientallen eilanden. Vervolgens terug op de boot, zijn we naar een plek gevaren waar we kajaks in konden gaan. Ik kan je zeggen, het is echt een verademing wanneer je tussen de eilandjes aan het peddelen bent. Het kletsende water van de peddels af en toe, hier en daar geluiden van de dieren en voor de rest alleen maar in alle rust ronddobberen.

Monkey Island

Lan Ha Bay

Vissersdorpjes

Een echt bijzonder fenomeen dat je tijdens je bootreis tegenkomt zijn de vissersdorpjes. Ze liggen vaak tussen de eilandjes verscholen. Het idee alleen al, dat je kunt leven op een paar drijvende hutjes. Dat deed mij al versteld staan. Al honderden jaren leven mensen in deze vissersdorpjes waarbij vis de belangrijkste inkomstenbron is. Het leven in zo’n dorpje is niet erg makkelijk, mensen zijn er vaak arm en veel voedsel en schoon drinkwater moet vaak vanuit het land geimporteerd worden. Generatoren voorzien de drijvende huizen van elektriciteit. Ook voor kinderen die opgroeien in zo’n vissersdorpje is het lastig. Zij gaan naar school, maar ook helpen zij nog altijd vaak hun ouders. Ze weten daarnaast hoe ze moeten overleven doordat ze nog eerder leren zwemmen dan lopen.

Vissersdorpje

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.