Vive Le Voyage

3 weken Vietnam: Mỹ Sơn

Mỹ Sơn in Vietnam

In de Vietnamese provincie Quang Nam gelegen in een weelderig oerwouddal omringd door bergen ligt Mỹ Sơn. Mỹ Sơn was een keizerlijke stad tijdens de Cham-dynastie tussen de 4e en de 13e eeuw. Het historische tempelcomplex van Mỹ Sơn bestond uit meer dan zeventig bouwwerken. Vandaag de dag is Mỹ Sơn een van de belangrijkste overblijfselen van de voormalige Aziatische beschaving. Het Champa-koninkrijk was een belangrijk fenomeen in de politieke en culturele geschiedenis van Zuidoost-Azië, daarom is Mỹ Sơn in december 1999 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Een uitstapje naar Mỹ Sơn is erg makkelijk te organiseren wanneer je in Hoi An bent. Bijna ieder hostel biedt tours aan naar deze plek.

My Son

Het tempelcomplex van Mỹ Sơn in Vietnam

Tijdens de 4e tot 13e eeuw leefde er een uniek cultureel volk aan de kust van het hedendaagse Vietnam: de Cham. Zij maakten hier de dienst uit destijds. Religieus had het volk zijn oorsprong van het Hindoeïsme in India, en dat is goed terug te zien in de bouwwerken. Deze waren versierd met sculpturen van goden, priesters, heilige dieren (draken, slangen, leeuwen, olifanten) en scènes met mythische veldslagen. Onder deze invloed werden veel tempels gebouwd met gebakken baksteen, stenen pilaren en reliëfs van zandsteen voor de hindoegoden zoals Krishna en Vishnu, maar bovenal Shiva (de schepper, vernietiger en beschermer).

Mỹ Sơn werd oorspronkelijk gebouwd in de late 4e eeuw, door koning Bhadravarman. Vanaf dat moment werden de tempels continu ontwikkeld tot de 13e eeuw. De Champa-koningen bouwden minstens zeventig gebouwen in het gebied, soms bovenop de ruïnes van vorige gebouwen. Behalve dat Mỹ Sơn een plaats van aanbidding was, hebben acheologen opgravingen gedaan en kwamen zij erachter dat in Mỹ Sơn al sinds de vierde eeuw Cham koningen en religieuze leiders werden begraven.

My Son

My Son

Ontdekking

In 1832 werden de Cham geannexeerd door de Vietnamese keizer Minh Mang. Het Mỹ Sơn tempelcomplex was grotendeels vergeten en werd teruggewonnen door de jungle. In 1898 herontdekte een Fransman het complex tijdens de Franse bezetting van Vietnam. Dit leidde tot de studie en gedeeltelijke restauratie van het complex.

My Son

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.