Vive Le Voyage

3x must-do’s in Dordrecht

Dordrecht

We kennen allemaal de grote Nederlandse steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht wel. Maar wist je dat juist de kleinere steden ook verrassend mooi kunnen zijn? Op een stormachtige herfstdag gingen wij naar Dordrecht om drie super toffe activiteiten te ondernemen. Zo struinden we langs de grachtjes van de historische binnenstad, verplaatsten we ons met een waterbus en gingen we lunchen in Villa Augustus.

Dordrecht, het Venetië van Zuid-Holland

Vanaf het centraal station sta je binnen enkele minuten in het historisch stadscentrum van Dordrecht. Hier worden we meteen verrast door de schattige huisjes met trapgevels en de vele kleine steegjes die onze nieuwsgierigheid wekken. We dwaalden hierdoor langzaam af van ons originele plan en ontdekte zo de schoonheid van Dordrecht. De vele woningen aan het water, met pittoreske balkonnetjes, deden ons gelijk denken aan Venetië en even waanden wij ons terug naar onze vakantie in Italië.

Dordrecht

‘Hoe dichtur bij Dordt, hoe nattur ut wordt’

De kleine grachten die door de stad stromen monden uit in het zogenaamde ‘Groothoofd’. Dit is het punt waarop drie rivieren bij elkaar komen en is tevens het drukst bevaren rivierkruispunt van Europa. Vanaf de kade heb je een fraai uitzicht over het water en de Groothoofdspoort, welke vroeger de belangrijkste handelspoort van Dordrecht was. Dit is zeker het bezoeken en fotograferen waard. Vanaf het Groothoofd pak je makkelijk de waterbus naar bijvoorbeeld Rotterdam of Schiedam. Voor inwoners van ‘Dordt’ is dit de normaalste zaak van de wereld, maar voor ons als ‘buitenstaanders’ is dit toch even gek.

Dordrecht

Verrassend lunchen bij Villa Augustus

Villa Augustus straalt georganiseerde chaos uit. Het interieur liet ons denken aan het huis van Pippi Langkous. Wat voelden wij ons hier thuis! De muren zijn versierd met potten en pannen, de vloer is bedekt met kleurrijke tegels en de tafels zijn bedekt met fleurige tafelkleedjes. Dit beloofde veel goeds. We namen een huisgemaakte ice tea en een geitenkaas salade met ingrediënten uit de eigen moestuin. De salade werd versierd door vrolijk gekleurde bloemblaadjes, het vriendelijke personeel verzekerde ons dat alles eetbaar was. Smullen dus!

Villa Augustus is niet alleen the place to be voor een heerlijke lunch of diner, ook heeft het een eigen hotel, een markt met onder andere ingrediënten uit de moestuin en een bakkerij.

Dordrecht

Naast deze activiteiten heeft Dordrecht nog veel meer te bieden, zoals de langste winkelstraat van Nederland en vele monumenten en musea. Ook is het erg leuk om deze stad te bezoeken tijdens de jaarlijks terugkerende open monumenten dag. Liever iets eerder ontdekken wat deze historische stad te bieden heeft? Breng dan een bezoek aan Dordrecht tijdens de aankomende herfstvakantie!

Dit blog is geschreven door gastbloggers Dieneke Temmerman & Iris Kunt, studenten van de opleiding Toerisme aan NHTV Breda.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.