Vive Le Voyage

Brugge, een oase van chocolade

Er is altijd wel een excuus om chocolade te eten: je moet dealen met liefdesverdriet, je bent als vrouw je maandelijkse dingetje en krijgt je emoties niet onder controle, je hebt een onvoldoende gekregen voor het tentamen waar je zo hard voor gebikkeld hebt, je hebt stress door het vele werk…  Of gewoon omdat het zo lekker is en je het hoe dan ook verdient. 

Als echte chocoladeliefhebber, had ik Brugge daarom altijd al hoog op mijn bucketlist staan. Brugge is namelijk dé chocoladehoofdstad van België, met maar liefst 52 bonbonwinkels, een chocolademuseum en een chocoladefestival. Reden genoeg dus voor mij om hier eens een kijkje te nemen zodat ik de smaak van deze Belgische lekkernijen zelf kan ervaren.

Chocolade in Brugge snuivend ervaren bij The Chocolate Line 

Mijn chocoladereis begint ik bij het welbekende bonbonwinkeltje The Chocolate Line. Bij binnenkomst word ik hartelijk ontvangen door de eigenaar, genaamd Dominique Persoone. Terwijl hij mij rondleidt, vertelt hij enthousiast over zijn brede assortiment aan zoetigheden: naast de traditionele pralines met hazelnoot zijn er uitdagendere smaken als chocolade met zwarte olijven of sigaarsmaak te proeven. Ik kijk mijn ogen uit naar de hoeveelheid bonbons die hier verkocht worden. Van chocolade lipsticks tot aan tequila shots van chocolade: je kan het zo gek niet bedenken of het is hier te vinden. 

Chocolade in Brugge, België

Belangstellend vraag ik naar het verhaal achter deze chocolatier. Gepassioneerd spreekt hij zich uit over zijn zogenoemde ‘chocoladesnuifmachine’ die hij ontworpen heeft voor het verjaardagsdiner van The Rolling Stones. Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om hier chocolade te snuiven. Natuurlijk grijp ik deze kans en ik moet zeggen: het is het meer dan waard. 

Make your own Choco Story

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt in het Choco Story museum het verhaal achter chocolade verteld. Ik ben nieuwsgierig, dus twijfel ik geen moment om hier naar binnen te stappen. Tijdens mijn bezoek aan deze Brugse bezienswaardigheid, leer ik onder andere dat cacao al ruim tweeduizend jaar bestaat én dat dit vroeger als betaalmiddel werd gebruikt. Zo stond het betalen met 100 cacaobonen gelijk aan het kopen van één slaaf. 

Na deze informatieve rondleiding, is het tijd om als Nederlander de Belgen te imponeren met mijn culinaire hoogstandjes. Het maken van pralines it is. Na afloop mag ik mijn eigengemaakt hazelnootpralines mee naar huis nemen. Dat maakt het pas echt een Sjakie en de Chocoladefabriek-ervaring. 

Tip: vergeet niet de workshops van te voren te reserveren op de website van Choco Story. 

Chocolade in Brugge, België

Een cacao walhalla bij Choco-Laté

Mocht je een bezoekje brengen aan Brugge in november, dan is het Choco-Laté festival zeker de moeite waard. Dit driedaagse festival is de hemel op aarde voor chocoholics. Het is dé vakbeurs voor chocoladeprofessionals en de verzamelplek voor iedereen die gek is op jawel, chocolade. Tijdens het festival kijk je je ogen uit: van de beste chocolatiers die indrukwekkende chocoladecreaties presenteren tot bodypainters die lichamen omtoveren tot chocoladekunstwerken. Vergeet ook niet om hier een souvenirtje te kopen voor het thuisfront. Chocolade doe het altijd goed, geloof me!

Ben je nou een echte chocoholic, maar blijf je liever wat dichter bij huis? Proef dan de chocolade in Maastricht. 


Dit blog is geschreven door gastbloggers Denise en Wieske, studenten van de opleiding Toerisme aan Breda University. 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.