Vive Le Voyage

Surfen in Portugal? Dit zijn de beste spots!

Surfen in Portugal

Doordat Portugal over de hele lengte aan zee ligt zijn er talloze surfmogelijkheden voor ieder niveau. De meeste hiervan zijn gelegen aan de westkust, maar ook in de zuidelijke regio Algarve kunnen de condities soms erg goed zijn! Dit in combinatie met een heerlijk, Mediterraans klimaat, de heerlijke lokale keuken en goed gezelschap van surfers over de hele wereld, maakt Portugal één van de beste plekken in Europa om te surfen. Trek je stoute schoenen aan – of beter gezegd: uit ;) en waag je deze zomer aan de Portugese golven!

Nazaré

De golven van Nazaré hebben een grote bekendheid doordat McNamara hier een aantal jaar geleden een wereldrecord vestigde voor hoogste golf ooit gesurft (maar liefst 24 meter hoog!). Van oorsprong is Nazaré een klein en pittoresk vissersdorp. Vandaag de dag vind je hier dan ook nog steeds locals in traditionele klederdracht. Het vissersdorpje werd bekend door zijn extreem hoge golven. Voornamelijk de golven van Praia do Norte in Nazaré zijn ongeloofwaardig hoog en daardoor alleen geschikt voor zeer ervaren surfers. Als beginner kun je deze hoge golven beter vermijden en bekijken vanaf bijvoorbeeld de vuurtoren van Nazaré. Naast dat dit de beste plek is om het natuurgeweld te aanschouwen, is dit ook de plek waar surfer McNamara trouwde! Voornamelijk in het winterseizoen zijn de golven hier op zijn hoogst. Rondom het zomerseizoen is Nazaré ook beter geschikt voor minder ervaren surfers.

Tip: Nazaré is één van de weinige plekken ter wereld waar de Big Wave World Competition wordt gesurft, ga dit spektakel aanschouwen wanneer je ooit de kans hebt!

Peniche

Peniche is gelegen op een rond schiereiland en daardoor voorzien van uitstekende surfcondities. Het stadje kent een grote variëteit aan golven wat het aantrekkelijk maakt voor surfers van alle verschillende niveaus. Naast de variatie in golven staat Peniche ook bekend om het jaarlijkse Rip Curl Pro Portugal toernooi, welke onderdeel is van de World Surf League Tour. ’s Werelds beste surfers maken deel uit van deze tour en komen naar Peniche voor de goede golven. De twee bekendste surfspots van Peniche zijn Supertubos en Baleal. Supertubos kent grote tubes en is daardoor beter geschikt voor de pro’s terwijl het er bij Baleal wat relaxter aan toe gaat. Voor ieder wat wils dus!

Ericeira

De zeer goede surfcondities hebben de Portugese regering doen besluiten om de kustlijn van Ericeira officieel te beschermen als ‘eerste surfreservaat van Europa’. Dit surfreservaat omvat maar liefst 8 kilometer aan kust met uitstekende surfmogelijkheden. Ericeira is gelegen ten noorden van Lissabon en daardoor een van de meest bezochte kusstreken van Portugal. Doordat ook hier de baaien en stranden een grote verscheidenheid kennen, kunnen hier surfers van alle niveaus voldoende uitdaging vinden. Ook hier worden verschillende wereldkampioenschappen gehouden, waaronder de World Surf League Tour en de Quick Silver Pro Portugal.

Ook de omgeving van Lissabon en de Algarve kennen vele uitstekende condities om te surfen. Arrifana, Carrapateira, Sagres, Lagos en Costa da Caparica zijn slechts een kleine greep uit het aanbod. Prachtige natuurgebieden, metershoge kliffen en unieke geografische liggingen creëren hier de ideale omstandigheden. De grillige kustlijn van de Algarve kent veel prachtige zandstranden welke tussen kliffen in liggen. Deze zijn erg populair onder de surfers. Vele surfspots in de Algarve waren oorspronkelijk vissersdorpjes en zijn nu uitgegroeid tot echte ‘surfstadjes’. Overal vind je surfshops, surfscholen en last-but-not-least: surfers van over de hele wereld. Sluit je dag op één van deze stranden af. Drink een welverdiend, koud biertje terwijl de lucht oranje kleurt en de zon in de zee zakt. Morgen weer een nieuwe dag op je board.. heerlijk!

Ook tijdens je zonvakantie actief en in beweging blijven? Lees hier hoe je fit blijft tijdens je vakantie!

Ik heb een enorme passie voor het onontdekte. Samen met mijn camera ben ik het liefst zo veel mogelijk op pad. Onderweg naar nieuwe avonturen, zowel dichtbij als ver weg. Reizen verrijkt je, het geeft je energie, een nieuwe kijk op de wereld. Precies daarom zou ik nooit meer zonder willen en deel ik graag mijn verhalen met jou.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.