Vive Le Voyage

3x hier drink je port in Porto!

Het is koud en vroeg donker buiten, dus zeker geen weer om lekker op een terrasje te genieten van een glaasje portwijn. Je voelt de gure wind langs je gezicht. Brr… je droomt over lekkere warme zonnestralen terwijl je geniet van een heerlijk drankje, gemaakt in lokale brouwerijen. Een fijn idee toch? En het mooiste is dat je helemaal niet ver hoeft te gaan om dit te beleven! Op een kleine drie uur vliegen zit je namelijk in Porto, dé herkomstplaats van de portwijn! 

Port drinken in Porto, Portugal

Port in het kort

Portwijn is een zoete versterkte wijn met een alcoholpercentage tussen de achttien en twintig procent. Zoals je waarschijnlijk weet, is dit aardig wat meer als gewone wijn. Daarom wordt er ook aangeraden om maximaal twee á drie porthuizen per dag te bezoeken en extra veel van je glaasje portwijn te genieten. Het wordt geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Heerlijk, bij de ondergaande zon, met goed gezelschap en heerlijke hapjes zoals druiven, kaas en chocola. Chocola? Jazeker! Port met chocola is een heerlijke combinatie! 

Port drinken in Porto, Portugal

Kom maar op met die portwijn in Porto!

In Porto zijn er verschillende oude porthuizen te vinden die nog steeds in gebruik zijn. Je leert in deze porthuizen meer over de geschiedenis van de portwijn, en natuurlijk is er de gelegenheid om deze heerlijke wijnen te proeven terwijl je geniet van prachtig uitzicht over het pittoreske Porto. In deze blog lees je over drie van de mooiste porthuizen in Porto waar je de echte authentieke portwijn drinkt. 

Calém Port House

Ten eerste: het Calém Port House. Dit is het grootste en bekendste porthuis in Porto. Er worden verschillende rondleidingen aangeboden, waaronder de Tour, taste en fadotour. Hier kan je kiezen voor de standardtour of de premiumtour. Bij de standardtour proef je twee portwijnen. Bij de premiumtour proef je er drie. En wat maakt het extra leuk? Er worden unieke voedselcombinaties bij de portwijnen geserveerd, zoals kaas en chocola. En dit alles terwijl je geniet van het mooie uitzicht op de Luis I-brug! 

Kopke Port House

Dit porthuis is na haar renovatie een moderne weg ingeslagen. Toch is het een van de oudste Portwijn huis van Porto, geopend in de 17e eeuw, en nog steeds een populaire plaats voor zowel toeristen als lokale inwoners. Bij Kopke Port House worden er geen rondleidingen aangeboden, maar je kan beneden in de lounge te genieten van een voortreffelijk glaasje portwijn!

Sandeman Port House

Sandeman Port House is een groot gebouw dat niet te missen is. Gelegen aan een klein pleintje waar, bij de zonsondergang, de terrassen lekker vol zitten en iedereen aan het genieten is. Sandeman Port house biedt een Classic-tour aan met een proeverij van Ruby en Tawny Ports en daarnaast hun beroemde 1790-tour waarbij je meer te weten komt hoe Port gemaakt wordt en waar je vijf unieke portwijnen kan proeven.

Port drinken in Porto, Portugal

Waar wacht je nog op? Bezoek Porto en proef zelf een van de vele portwijnen! 


Dit blog is geschreven door gastbloggers Mariska en Claartje, studenten van de opleiding Toerisme aan Breda University. 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.