Vive Le Voyage

Ontdek de traditionele Catalaanse keuken in Salou!

Wij, Nederlanders, zijn drie maaltijden per dag gewend: ontbijt, lunch en het diner. De Catalanen daarentegen kennen vijf eetmomenten per dag. Waar wij de lijn trekken bij avondeten om 19.30 uur, eten de Catalanen pas om 22.30 uur. Een hoop verschillen dus. Met deze blog nemen wij je mee op ontdekkingstocht naar de Catalaanse keuken in de populaire badplaats en culinaire hotspot Salou. 

Buen provecho! – Eet smakelijk!

Catalaanse keuken in Salou, Spanje

08.00 uur – El Desayuno – ochtendsnack

Nederlands ontbijt zoals yoghurt, boterhammen of crackers staan niet op het menu in Catalonië en dus ook niet in Salou. De mensen in Salou starten de dag met een tostada (een geroosterd sneetje brood met jam), een Magdalena (zoete cupcake) of pan de tomate (geroosterde stukjes brood met olijfolie, knoflook en tomaat). De Catalanen zijn gek op koffie bij hun ochtendsnack. 

Voor de lekkerste Magdalenas en tostadas bezoek je La Ibense Gourmet.

11.00 uur – El Almuerzo – het échte ontbijt

Tegen elven is het tijd voor een nieuwe ronde eten: bocadillos – stokbroden – met ham, kaas, tonijn en tomaat. Hierbij komen massaal de flesjes cerveza op tafel. Als je niet van de bittere smaak van bier houdt, wordt een xampu geserveerd. Dat is bier met citroenlimonade. 

Voor een uitgebreid assortiment aan broodjes en gebak bezoek je Theatre Town.

Catalaanse keuken in Salou, Spanje

Tussen 14.00 uur en 16.00 uur – La Comida – warme lunch 

Deze maaltijd wordt beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag. Thuis of buiten de deur. Bijna elk restaurant in Salou biedt het Menu del Dia aan, een driegangenmenu waar je ongeveer een tientje voor betaald. Inclusief water en wijn. Goedkoper kan bijna niet en er is genoeg keuze voor iedereen. Populaire gerechten tijdens de warme lunch zijn Mar i Muntanya – paella met vlees en vis – en de welbekende tapas. Verschillende schalen met patatas bravas en calamaris komen op tafel en alles wordt netjes samen gedeeld. 

Ik wil meer weten over tapas!

Voor een warme lunch met heerlijke tapas op de prachtige boulevard in Salou bezoek je Bamboo of La Sal. 

Catalaanse keuken in Salou, Spanje

17.00 uur – La Merienda – tussendoortje

De buikjes in Salou beginnen om vijf uur weer te rommelen, wat betekent dat er weer gegeten mag worden! Terrassen stromen vol en de vraag naar ijskoud bier is groot. Kinderen worden na school getrakteerd op chocoladebroodjes.

21.00/22.00 uur – La Cena – diner

De laatste gang van de dag is het diner. Dit is meestal redelijk laat op de dag, pas rond een uur of 22.00 uur. Je zou zeggen dat de buiken al aardig vol zitten na de vier voorafgaande gangen, maar niets is minder waar. Bekende gerechten in Salou zijn Fideuas – vispaella met korte noedels in plaats van rijst – of Embutidos – een plateau met verschillende Catalaanse vleeswaren. De laatste gang wordt feestelijk afgesloten met een heerlijk dessert; Crema Catalana – vanillepudding met een gebrand laagje suiker. 

Voor de lekkerste Catalaanse visgerechten bezoek je Mur Mur.

Catalaanse keuken in Salou, Spanje

Nieuwsgierig geworden naar deze Spaanse food hotspots?


Dit blog is geschreven door gastbloggers Maaike en Sarah, studenten van de opleiding Toerisme aan Breda University. 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.