Vive Le Voyage

Waarom Noorwegen zo’n geweldig land is

Al iets langer dan een maand mag ik mezelf een inwoner van Noorwegen noemen. Eindelijk! Want al jaren lang wilde ik erg graag een Scandinavisch land bezoeken. Een land waar ik alleen nog maar verhalen over had gehoord. En nu, nu zit ik er dan toch echt. Tot eind december kan ik van dit prachtige land genieten en daarnaast natuurlijk ook mijn aandacht besteden aan mijn studie hier. In dit blog wil ik graag mijn ervaringen, als Nederlander die de Noorse cultuur binnenstapt, met jullie delen. Ik wil beschrijven waarom dit land stiekem toch net iets geweldiger is dan Nederland. Durf je het aan?

Respect

Ten eerste zie je tussen Noren en Nederlanders een groot verschil als het gaat om respect tonen. Hoewel Noren veel meer op zichzelf zijn en zelfstandiger door het leven gaan, hechten zij veel meer waarden aan het respecteren van anderen. Als ik in dit land rondloop heb ik veel minder het idee dat mensen haast hebben. Noren willen of moeten zich veel minder bewijzen voor een ander, in tegen stelling tot de Nederlanders. Men laat elkaar in hun waarden hier. “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.”
Daarnaast zijn het niet alleen de mensen die onderling respect tonen, de Noren hebben namelijk ook veel meer respect voor de prachtige natuur hier. Mij viel het meteen op dat de dieren die je tegen komt veel minder bang zijn voor de mens. In plaats van dat ze weg rennen, vliegen of zwemmen, komen dieren in Noorwegen veel dichter bij. Het klinkt misschien een beetje maf, maar ik vond het best speciaal en stond er van te kijken toen een groep kleine eendjes naar me toe kwamen gezwommen.

park-noorwegen

Nog meer Natuur

In Noorwegen heb je ten eerste het allemans-recht. Een recht dat er voor zorgt dat de natuur openbaar is voor iedereen, zodat ook jij volop kan genieten en zelfs kunt slapen in de natuur als je wilt. Dat er meer respect is voor de natuur in Noorwegen is misschien eigenlijk ook niet gek. De natuur is zo prachtig hier in dit land, dat alleen rondkijken en ontdekken je al een gelukkiger mens maakt. Dus dat de natuur hier openbaar is voor iedereen, kan ik ergens wel begrijpen. Er zijn trouwens vanuit de organisatie DNT (Norwegian Trekking Association) duizenden routes en activiteiten te vinden, mocht je graag op avontuur gaan in dit land. Preikestolen raad ik je zeker aan!

Faciliteiten en architectuur

Naast de routes en activiteiten van de DNT zijn Noorse dorpjes en steden veel meer ingericht met openbare faciliteiten die je gewoon gratis kunt gebruiken. Zo is er hier in Stavanger een speeltuin opgebouwd met het puin dat gevonden is in de zee (bijzonder om te zien). Je vindt hier in verschillende parken faciliteiten om bijvoorbeeld je fietsbanden op de pompen of je kunt na een rondje joggen gebruik maken van work-out toestellen. Daarnaast worden verschillende rotondes opgefleurd met fonteintjes, worden lelijke muren versiert met inspirerende afbeeldingen, worden lege plekken ingericht zodat ook volwassenen zich weer even kind kunnen voelen en word er zelfs een soort zwembad gecreëerd in de zee (ja, als het echt warm is in de zomer kun je zwemmen in de zee).

noorwegen-zee

Voor mijn gevoel geeft Noorwegen je veel meer vrijheid. Doe wat je wilt, maar maak het niet te bont.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.