Vive Le Voyage

Stavanger, een schattig Noors stadje

Stavanger, een van de grotere steden van Noorwegen, ligt in het zuid-oosten van Noorwegen in de provincie Rogaland. Stavanger is de derde grootste stad van het land met ongeveer 128.000 inwoners, waar ik er nu tijdelijk een van ben! Je kunt in de omgeving van Stavanger verschillende soorten landschappen vinden. Iets wat je zeker niet mag missen wanneer je een bezoek brengt aan Stavanger is Preikestolen. Dit omdat het vanuit Stavanger makkelijk te bezoeken is. Ik wil je graag kennis laten maken met Stavanger, een schattig Noors stadje.

Centrum

Toen ik de binnenstad van Stavanger voor het eerst bezocht was ik vrijwel meteen verkocht. Met de bus wordt je afgezet bij Stavanger hpl, het punt waar alle bushaltes in het centrum bijeenkomen. Vervolgens loop je via het Breiavatnet, een klein meertje met fontein en een stukje park, richting de Stavanger domkirke. Als je daar bent aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de haven. Met je neus naar de haven gericht bevindt zich aan de linkerkant het oude stadsgedeelte en de rechterkant het modernere gedeelte met leuke winkeltjes en restaurantjes. In beide gedeeltes staan de schattige en typisch Noorse houten huisjes en vind je smalle straatjes waar geen auto’s kunnen komen. Het moderne centrum kent veel westerse winkelketens, zoals de Newyorker, H&M, Jack & Jones, Macdonalds en Starbucks. Maar ook de wat traditionelere winkeltjes met typische Noorse artikelen kun je er vinden!

Aan de haven zijn verschillende terrasjes/restaurants te vinden waar je in de zomer heerlijk kunt genieten (als je uitzicht niet geblokkeerd wordt door een mega cruisschip dat is aangemeerd). Ook in de winter kun je er trouwens zitten, als men de warmtelampen heeft aangezet. In het centrum zelf vind je verschillende koffiebarretjes en hippe eettentjes waar je hapjes en drankjes kunt proeven. Leuke ideeën zijn Juice en Joe, Coffeeberry en Café Sting. Voor het nachtleven kun je ook in Stavanger terecht, donderdag avond zijn er verschillende barretjes en clubs open en ook in het weekend kun je er goed feesten en/of een drankje drinken. Wees je wel bewust van de prijzen. Want een biertje kost je in het weekend al snel rond de 8 a 9 euro. Ik overdrijf niet!

stavanger-stad

Omgeving

Naast Stavanger centrum zijn er in de omgeving heel veel mooie plekjes om te bezoeken. Wist je namelijk dat er ongeveer 15 minuten rijden van het centrum een strand te vinden is? Alsof je in de Nederlandse duinen loopt (Sola beach). Ook in de regio rondom kleine dorpjes zoals Sandness, Randaberg, Dale en Hommersåk zijn verschillende mooie wandel routes te vinden. Bergen, bossen, watervallen, weides en graslanden, de regio van Stavanger heeft het allemaal te bieden. Kijk op Ut.no voor mooie wandelroutes in de buurt. En natuurlijk mag je het prachtige Preikestolen mag je niet missen.

vaulen-beach

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.