Vive Le Voyage

Wat je allemaal kunt doen in Bergen, Noorwegen

Welkom in Bergen, met zo’n 275.000 inwoners een echte wereldstad voor Noorse begrippen. Bergen wordt ook wel de stad tussen de zeven (hoe kan het ook anders) bergen genoemd. Voor veel toeristen is Bergen het beginpunt om de prachtige Noorse fjorden in te varen, of andere landschappen in Noorwegen te bewonderen. Bergen barst van culturele spots, prachtige natuur en verbluffende architectuur. Het regenachtige klimaat dat er heerst doet je een beetje aan Nederland denken denken. Maar gelukkig mocht ik deze stad bezoeken met alleen maar zonneschijn! Graag wil ik jullie wat meer vertellen over Bergen en wat je er allemaal kunt doen. Mocht je er graag een keer naartoe willen.

bergen-centrum

Bryggen

De meest bekende plek, en eigenlijk het symbool van de stad, is Bryggen. Bryggen, wat “kade” betekend, is een rij van houten huisjes aan de haven van Bergen. De huisjes werden vroeger gebouwd als Hanze-handelshuizen en de originele exemplaren werden gebouwd rond 1343, dit vanwege de toenemende vraag naar vis uit Noord-Noorwegen. Een Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en steden in de tijd van de Middeleeuwen. Door samen te werken konden ze op die manier hun handel uit breiden en beschermen. De bedoeling was eigenlijk om één Hanzekantoor in Bergen neer te zetten, maar dit werd al snel een complete woon- en werkwijk, bestaande uit meer dan 20 huisjes. Om brand in de huisjes te voorkomen waren ze allemaal onverwarmd. Dat kon in de wintertijd dus wel eens koud worden. Spijtig werden toch bijna alle huisjes in 1702 en vervolgens nogmaals in 1955 verwoest door brand. Bryggen werd weer opnieuw gebouwd en vandaag de dag bevinden zich er souvenirwinkeltjes, eet- en drinkgelegenheden en musea.

De Bergen in

Zoals gezegd, staat bergen ook wel bekend als de stad tussen de 7 bergen. Twee daar van heb ik beklommen (soort van) en ik kan je zeggen: het is prachtig. De hoogste berg rondom Bergen, 643 meter hoog, is de Ulriken. Deze berg heb ik als eerst beklommen en is ook met de kabelbaan te bereiken. Omdat het zo’n mooi weer was hebben we besloten om de berg toch met onze eigen voeten te beklimmen. Op Ulriken staat een televisie- en telecommunicatiemast van zo’n 40 meter hoog en als je de top bereikt hebt kun je ook zelfs een cafeetje binnen wandelen waar verschillende maaltijden en versnaperingen te koop zijn. Over het uitzicht dat je gaat hebben kan ik van alleen maar prachtige dingen schrijven, maar met eigen ogen zien is het toch echt het mooiste! Hetzelfde geldt voor de berg Fløyen, maar ik moet bekennen dat ik hiervoor de kabelbaan heb genomen. Een traject van 850 meter brengt je vanaf het centrum van Bergen naar de top. Een leuk feitje is dat de berg waarschijnlijk werd vernoemd naar een fløy (windwijzer) die aan een stok op de berg hing, dit om zeilschepen in de haven de windrichting te tonen. Anders dan Ulriken is dat je vanaf Fløyen dichter op de stad Bergen kunt kijken en je vanuit hier weer andere uitzichten hebt natuurlijk.

uitzicht-ulriken-bergen

Wat je nog meer kunt doen

– Bezoek Gamble Bergen: Een openluchtmuseum waarin je geheel kunt meemaken hoe Bergen er uit zag rondom de 18e en 19e eeuw. Je vindt er ongeveer veertig houten huisjes waar je werkplaatsen en winkeltjes kunt bewonderen in de volledige stijl van vroeger.
– Bezoek Bergenhus: Een vesting aan de ingang van de baai waar Bergen in ligt. Wist je dat Bergen tot 1299 hoofdstad van Noorwegen was? En in die periode was Bergenhus het hof van de Noorse koningen.
– Verdwaal in de knusse wijkjes van Bergen: Natuurlijk is verdwalen haast onmogelijk omdat de stad niet erg groot is. De wijkjes aan de linker zijde van de haven, waar je Bryggen ook kunt vinden, vind je huisjes in verschillende vormen en kleuren.
– Excursie naar de Fjorden: Met de bus of via de boot. Vanuit Bergen zijn er voldoende mogelijkheden om de prachtige Fjorden en andere landschappen in Noorwegen te verkennen.
– Bezoek de vismarkt: Gelegen aan de haven van Bergen. Let op: het is wel een beetje prijzig!

gamble-bergen

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

4 Comments

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  24 oktober 2016 at 11:41

  Ziet er mooi uit zeg! Wij zijn nog nooit in Noorwegen geweest, wordt toch eens tijd misschien ;)

  • Steef van den Akker

   31 oktober 2016 at 14:30

   Dankjewel! Noorwegen is prachtig ja, zo veel verschillende landschappen hier. Oslo, Bergen en Stavanger zijn mooie plekken die een bezoekje zeker waard zijn. Zaterdag komt een nieuw blog van mij online over de treinroute van Bergen naar Oslo, was ook echt prachtig!

 2. Checkoutsam

  27 oktober 2016 at 09:55

  Fløyen vond ik ook erg prachtig om te doen terwijl ik in Bergen was :-)
  Het tripje met de kabelbaan is heel leuk, maar ik heb vooral genomen van de mooie afdaling (te voet). Van aan het station van de kabelbaan kan je trouwens heel gezellig door de stad wandelen. Je bent natuurlijk wel doodmoe na al dat klimmen, maar de knusse huisjes zijn echt té leuk om niet te zien…

  Leuke tips! :)
  Sam

  • Steef van den Akker

   31 oktober 2016 at 14:33

   Dankjewel Sam!
   Ik heb de afdaling ook te voet gedaan ja, precies wat je zegt. Het is erg leuk om door de wijkjes rond te dolen. Al helemaal wanneer het niet regent!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.