Vive Le Voyage

3 mooie kustplekjes in Montenegro

Ook al is Montenegro een klein land, binnen de landgrenzen is er genoeg te beleven. Van het hoge ruwe noorden door naar het zuiden waar je de mooiste kustplekjes aan de Adriatische zee kunt vinden. Met een lekker zonnetje, het helderblauwe water en de bijzondere stranden zou je eigenlijk niks meer nodig hebben. Het is alleen zonde om met je ogen dicht bakkend op het strand te liggen. Montenegro is er om te ontdekken, want het is er prachtig. Hieronder 3 mooie kustplekjes die je zeker niet mag missen!

Bar

Dit havenstadje is misschien wel de belangrijkste haven van Montenegro. Het stadje ligt in het zuidoosten van het land en staat bekend om zijn olijf productie. In december wordt hier het jaarlijkse olijf festival gehouden waar je bij verschillende kraampjes olijven kunt proeven. Erg leuk om te bezoeken. Leuk om te weten is dat de oude stad Bar (Stari-Bar), op ongeveer 5 km van de haven ligt. Door een aardbeving hebben de inwoners deze ommuurde stad moeten verlaten. Je kunt er echter tot op de dag van vandaag mooie bezienswaardigheden vinden zoals het historische aquaduct, de turkse moskee of de vele kerkjes. In de omgeving van Bar staat, zoals door velen gezegd, de oudste boom van Europa. Deze olijfboom met een leeftijd van 2000 jaar heeft een omtrek van wel 10 meter.
Tip: Mocht je graag met de trein reizen, vanuit Belgrado is Bar goed te bereiken. Met een rit van 10 uur ben je er. Ik zou je aanraden om overdag te reizen, want zodra je vanuit Servië Montenegro in rijdt kijk je je ogen uit naar de reusachtige bergen en groene beboste vlaktes.

St Jovan tempel Bar

Budva

Dit kustplaatsje staat vooral bekend om zijn mooie lange kiezelstrand, het kristalheldere water en het opvallende schiereilandje. Dit schiereiland is de oorsprong geweest voor deze badplaats en in het oude stadsdeel kun je de Romeinse stijl nog erg goed terugvinden. De stadskern bevindt zich achter de grote stadsmuren die vroeger door de Venetianen gebouwd werden. Net zoals in vele andere dropjes in Montenegro ontstaat meteen het gevoel alsof je in de middeleeuwen beland bent. Budva kent naast de oude stadskern ook een nieuw stadsdeel met wat meer moderne gebouwen, winkels en uitgaansgelegenheden. Er worden, mede door het toenemende toerisme, steeds meer evenementen zoals concerten georganiseerd op het strand. Een voorbeeld van zo’n evenement is het Sea Dance Festival, wat erg populair begint te worden onder Europese jongeren. Budva ligt op ongeveer een uurtje rijden van Bar. De route is fantastisch omdat je langs de kust rijdt en je steeds door andere kleine dorpjes heen rijdt. Ik zou je dus aanraden zelf een auto te huren en zo de unieke strandjes op te zoeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om de bus te nemen.
Tip: Reis je met de bus, ga aan de linker kan van de bus zitten (de rij achter de chauffeur), dan heb je het mooiste uitzicht over zee.

Budva Montenegro

Tivat

Deze vrij jonge stad is nog erg in ontwikkeling en evenals andere steden in Montenegro steeds meer in trek bij toeristen. Ook voor de zeilsportliefhebbers begint Tivat een echte trekpleister te worden. Omdat Tivat een jachthaven kent die een redelijke luxe uitstraalt is dit voor vele watersportliefhebbers een mooie plek om aan te meren en te laten zien wat ze hebben. Het stadje is het warmste plekje in de regio en heeft volgens velen het mooiste stukje strand van Montenegro. Maar dit dorpje zou niet Montenegrijns zijn als je er niet veel meer kunt doen dan aan het strand liggen. Tivat ligt in een omgeving met een schitterende natuur. Vanuit de bergen heb je een uitzicht over zee waardoor de route door vele wandelaars als stukje hemel op aarde wordt gezien. Handig is trouwens dat Tivat een eigen vliegveld heeft waardoor het makkelijk te bereiken is. Vanuit Tivat ben je in 30 minuten in Budva of in Kotor.

Een combinatie

Deze 3 kustplekjes in Montenegro zijn erg makkelijk te combineren en ik zou het je zeker aanraden omdat alle 3 de plekjes toch erg veel van elkaar verschillen. De 3 plekjes zijn goed te bereiken via een schitterende en bijzondere route langs de kust. Als je vanuit Bar via Budva naar Tivat wilt ben je daar in totaal anderhalf uur tot twee uur voor kwijt.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.