Vive Le Voyage

4 redenen waarom je Salzburg moet bezoeken

Salzburg

Genesteld in het oosten van de Alpen en gelegen aan de oevers van de Salzach rivier ligt de historische stad Salzburg. Een stad met klasse en stijl. Een stad waar het bourgondische leven overheerst en waar het barst van traditie. De naam Salzburg betekent letterlijk Zout Kasteel. Aan het zout, dat op meerdere plaatsen in de omgeving gewonnen werd, heeft de stad haar rijkdom te danken. Daarnaast is Salzburg meer dan alleen een bestemming die je op je route tegenkomt wanneer je naar een vakantiebestemming richting het zuiden rijdt. En dit is waarom:

1. Salzburg heeft een sprookjesachtige binnenstad

Salzburg’s Unesco-genoteerde historische centrum (Altstadt) staat bekend om zijn barokke architectuur en is een van de best bewaarde stadscentra ten noorden van de Alpen. Het stadscentrum kent belangrijke barokke kathedralen, oude huizen, gezellige smalle winkelstraatjes en knusse koffiehuisjes. Niet te missen is de Festung Hohensalzburg, een oude goed bewaard gebleven vesting. De vesting ligt op 80 meter hoogte, boven de binnenstad. Het geeft een fraai gezicht wanneer je door de stad rondloopt, maar ook van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de stad zelf. In de zomer kun je in Salzburg vaak heerlijk genieten aan de oevers van de rivier, waar temperaturen de 30 tot 35 graden Celsius kunnen bereiken. In de winter is Salzburg een sneeuwbedekt kerstparadijs!

Salzburg

2. Er is bijzondere cultuur en traditie te bewonderen

Salzburg was veelal een smeltkroes voor culturen en kunsten van Noord- en Zuid-Europa, dit is ook te zien in de architectuur van de stad. De stad kent veel barokke gebouwen met Italiaanse invloeden. Dit kwam door een prins die er in de 16e eeuw heerste. Hij nodigde Italiaanse architecten uit om de stad opnieuw vorm te geven. Vandaar de reden waarom Salzburg ook bekend staat als het ‘Rome van het Noorden.’

Daarnaast staat volgens de Oostenrijkse normen de gelijknamige provincie Salzburg ook bekend om de tradities en gewoontes. Zij vinden het erg belangrijk om de tradities van de Salzburgstreken te behouden. Er worden daarom op veel plekken traditionele kostuums (“Tracht”, zoals dirndl jurk, lederhosen en dergelijke) verkocht. Je zult daarom veel jurken en kostuums in etalages van oude binnenstadse boetiekjes zien staan. Het is trouwens ook helemaal niet gek als je een aantal mensen in deze traditionele kostuums ziet rondlopen op bijvoorbeeld een normale zomerdag. Ik vind het wel iets hebben, iets authentieks.

3. De stad staat bekend om haar muziek

Salzbug is de stad van componist Mozart. Overal in Salzburg kom je Mozart en zijn muziek tegen. Van zijn geboortehuis, pleinen en standbeelden tot de wereldberoemde Salzburger Festspiele. Het huis waarin Mozart werd geboren (Getreidegasse 9, Salzburg) is inmiddels een museum waar je als bezoeker een kijkje kunt nemen in de kamers van de familie en waar je Mozarts viool, portretten en brieven van de familie Mozart kunt bezichtigen.

Maar Salzburg staat niet alleen bekend om Mozart, de stad en omgeving waren ook filmlocaties van de film ’Sound of Music’ en vormen nog altijd een belangrijke attractie. Daarnaast komen muziekliefhebbers uit de hele wereld naar de oude binnenstad van Salzburg om één van de belangrijkste klassieke muziek-festivals ter wereld bij te wonen: de Salzburger Festspiele. Elk jaar in juli en augustus kun je genieten van de allermooiste opera’s, toneelopvoeringen en orkesten. Naast oude klassiekers en thema´s rond Mozart staan ook premières van moderne componisten op het programma.

Mirabellgarten

4. Je vindt er traditionele en klassieke winkeltjes

Heb je een handgemaakte paraplu nodig? Een paar echte leren laarzen? Of een handgemaakt porseleinpakket? Je kunt het allemaal vinden in de winkelstraatjes van Salzburg. Je vindt in Salzburg verschillende specialisten in metaalwerk, porselein, handgemaakte schoenen, muziekinstrumenten en bijvoorbeeld parasols. Velen van deze winkeltjes bestaan al decennia lang! Je vindt de beste winkels in Goldgasse, Linzergasse en Getreidegasse, maar zorg er ook voor dat je ook de binnenplaatsen verkent.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

2 Comments

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  14 augustus 2017 at 10:14

  Helemaal mee eens, Salzburg is prachtig! Ik vond het ook zo mooi middenin de bergen liggen :)

  • Steef van den Akker

   26 augustus 2017 at 18:37

   Ja dat klopt! Zo heb je verschillende mooie uitkijkpunten over de stad. Ik was echt verrast over hoe mooi Salzburg is :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.