Vive Le Voyage

Waarom Nieuwpoort een heerlijke kustbestemming is!

Promenade Nieuwpoort

De Vlaamse kust kennen wij vooral van chique badplaatsen zoals Knokke-Heist en Blankenberge. Maar wist je dat je dat onze zuiderburen nog veel meer te bieden hebben aan de westkust? Hippe en diverse steden als Oostende en Nieuwpoort zijn absolute aanraders. Ik ging met de nieuwste gids van time to momo op stap en ontdekte de veelzijdigheid van Nieuwpoort!

Nieuwpoort-Stad

Het historische marktplein

Nieuwpoort-Stad

Een beetje badplaats heeft het allebei: een heerlijk strand om zomers te vertoeven en een historisch centrum met interessante geschiedenis. Zo ook Nieuwpoort. De oude stad kent kleine straatjes, een prachtig marktplein en allerlei leuke adresjes om iets te eten of te drinken. Daarnaast staat de stad ook bekend als de hoofdstad van verse vis. Op de vismijn aan de haven wordt de verse vis nog iedere week geveild. Sta extra vroeg op en geniet van dit authentieke spektakel!

Vanuit de stad heb je uitzicht op het ruiterstandbeeld van Koning Albert I, wat herinnert aan de Duitse invasie van België in 1914. Het water speelde hierin een belangrijke rol. Het standbeeld geeft uitzicht op het huidige sluizencomplex. Onder het monument bevindt zich een modern bezoekerscentrum, Westfront Nieuwpoort, wat het verhaal van de oorlog verteld.

standbeeld nieuwpoort

Het indrukwekkende ruiterbeeld van Koning Albert I

De stad van de hekserij!

Heksen in Nieuwpoort? In 1650 barstte de stad van de heksen. De bekendste is Jeanne Panne, die er van verdacht werd een verbond met de duivel te hebben. Haar duivelse plannen smeedde zij in de Duvetorre, waarvan de griezelige ruïne nog steeds overeind staat. Het verhaal van Jeanne Panne eindigde op de brandstapel van het marktplein, waar om de drie jaar het Heksenfestival wordt gevierd. Leuk weetje: Jeanne Panne komt ook voor in de stripverhalen van Siske en Wiske. Even uit de kast vissen dus, die oude stripboeken!

Tip: in 2018 wordt het Heksenfestival weer gevierd! De stad wordt dan omgetoverd naar de 17e eeuw.

Nieuwpoort-Bad

Vanuit de oude stad kun je via de promenade langs de havengeul, helemaal tot aan het strand wandelen. De promenade is prachtig aangekleed en dankzij de luxueuze residenties voelt het een beetje aan als de Amerikaanse Hamptons! Op verschillende plekjes langs de promenade kun je uitkijken naar de Vuurtoren van Nieuwpoort, welke in rood-witte strepen aan de horizon verschijnt. Langs de promenade vind je chique restaurants, kleding winkels in marine stijl en veel plekjes om van de zon te genieten. Het einde van de promenade leidt naar het enorme strand. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat je hier uren kunt vertoeven. Op het brede strand heb je alle ruimte om uit te waaien en te genieten van de bulderende zee.

Vuurtoren zicht nieuwpoort

Vanaf de wandelpromenade heb je een goed uitzicht op de vuurtoren!

Enthousiast geworden? In mijn volgende blog vertel ik je wat je nog meer kunt ondernemen in Nieuwpoort en waar je het beste kunt lunchen, dineren én overnachten. Stay tuned!

Michelle ging met de gids ‘Belgische Kust’ van time to momo voor Visit Nieuwpoort en Toerisme Vlaanderen naar Nieuwpoort. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen.

Ik heb een passie voor reizen en een eeuwige liefde voor Zeeland. Als afgestudeerde NHTV’er houd ik mij graag bezig met het schrijven over schitterende bestemmingen. Ik ben gek op water en wil dan ook altijd dicht bij zee zijn. Zwemmen, snorkelen en surfen zijn dan ook een absolute must tijdens mijn reizen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.